Publiskās ārtelpas pieejamība Rīgas apkaimēs: cilvēku ar redzes, dzirdes, kustību traucējumiem iekļaušana pilsētplānošanā - Bišere, Reičela Adele (Latvijas Universitāte, 2024)
Sabiedrības līdzdalība ir neatņemama demokrātiskas pārvaldības pilsētplānošanas prakse, kas kļūst arvien plašāk izmantota. Ikvienam cilvēkam ir tiesības uz iekļaujošu un pieejamu pilsētvidi, kā arī procesiem, kādā tā tiek plānota. Pētījumā tiek apskatīts, vai un kā cilvēki ar redzes, dzirdes, kustību traucējumiem tiek iesaistīti pilsētplānošanas procesos Rīgas apkaimju līmenī. Darbā tiek vērtēta gan fiziskā pieejamība pilsētvidei, gan pieejamība pilsētplānošanas procesiem. Darbā ir izveidoti priekšlikumi, kā šos procesus padarīt pieejamākus konkrētajām cilvēku grupām. Pētījuma rezultāti rāda, ka sadarbība starp NVO un pašvaldību ir nepietiekama un nekonsekventa. Cilvēkiem ar redzes, dzirdes, kustību traucējumiem nav pilnvērtīgu iespēju piedalīties sabiedrības līdzdalības procesos, kā arī Rīgas apkaimju vide nav pieejama. Sabiedrības iesaiste veicina uzticēšanos pašvaldībai, tāpēc to būtiski attīstīt.

Public participation is an integral part of the urban planning practice of democratic governance, which is becoming increasingly widely used. Every inhabitant has the right to an inclusive and accessible urban environment, as well as to the processes in which it is planned. The study examines whether and how people with visual, hearing and mobility impairments are involved in urban planning processes at the level of Riga's neighbourhoods. The work evaluates both physical accessibility to the urban environment and accessibility to urban planning processes. The work has developed proposals to make these processes more accessible to specific groups of people. The results of the study show that cooperation between NGOs and the municipality is insufficient and inconsistent. People with visual, hearing and movement impairments do not have full opportunities to participate in public participation processes. Environment of Riga's neighbourhoods is neither accessible. Public involvement promotes trust in the local government, therefore it is important to develop it.
Accessibility of public outdoor space in Riga's neighbourhoods: inclusion of people with visual, hearing and mobility impairments in urban planning
Keywords: Ģeogrāfija; pilsētvide; apkaimes; pieejamība; iekļaušana; līdzdalība