Valūtas riska vadība uzņēmumos - Stiebriņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Nesen novērotie valūtas tirgus satricinājumi, ko izraisīja RUB, USD un CHF kursu svārstības, pierādīja, ka uzņēmumiem jābūt gataviem neparedzētām finanšu tirgus izmaiņām un savlaicīgi jāveic pasākumi risku ierobežošanai. Darba mērķis ir, analizējot Nasdaq OMX Baltic biržas uzņēmumu valūtas riska novērtēšanas un pārvaldīšanas metodes, identificēt valūtas riska pārvaldīšanas problēmas un izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai. Darba uzdevumi ir iepazīt teorētisko un metodoloģisko bāzi valūtas riska novērtēšanai un pārvaldei, izmantot to reālu uzņēmumu datu analīzē, lai izdarītu secinājumus un sniegtu priekšlikumus riska vadības pilnveidei. Analīzes procesā tika noskaidrots, ka 71% uzņēmumu ir konstatēts valūtas risks, bet 25% no tiem uzskata risku par nenozīmīgu. Kā arī 60% uzņēmumu, kuros konstatēja valūtas risku, neatspoguļo nevienu metodi riska pārvaldīšanai. Darba apjoms ir 99 lpp un, tas sastāv no 3 nodaļām. Darbā iekļauts 21 attēls, 21 tabula un 9 formulas teksta informācijas papildināšanai. Atslēgvārdi: risks, valūtas risks, valūtas riska identificēšana, valūtas riska novērtēšana,

Recent observed instability in the currency exchange market which was caused by RUB, USD and CHF rate fluctuations proved that enterprises have to be prepared for unexpected changes in financial markets; therefore timely measures should be taken to limit possible risk exposure. The aim of the thesis is to identify currency exchange risk management imperfections and to develop proposals for its improvement, by analyzing exchange rate risk assessment and management methods of Nasdaq OMX Baltic stock exchange companies. The main tasks of the thesis are to review and explore theoretical and methodological base of currency exchange risk assessment and management methods, and use main findings to analyze company data, therefore defining final conclusions and proposals to improve currency exchange risk management process. The process of the analysis showed that currency exchange risk has been detected in 71% of all tested companies, but 25% of them consider the risk to be insignificant. At the same time 60% of the companies in which the risk was detected, do not represent any methods used for currency exchange risk management. The volume of the thesis is 99 pages and it consists of three chapters. This paper includes 21 figure, 21 table and 9 formulas. Keywords: risk, Exchange rate risk, currency risk identification, assessment of currency risk, VaR methods, currency risk mitigation techniques
Exchange rate risk management in enterprises
Keywords: Ekonomika; risks; valūtas risks; valūtas riska identificēšana; valūtas riska novērtēšana; VaR metodes