Jauniešu Kristīgās savienības sporta biedrību darbība Latvijā (1922.-1940.gads) - Geige, Helēna Reina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Jauniešu Kristīgās Savienības (JKS) darbību Latvijas sporta dzīves attīstībā no 1922. gada līdz organizācijas likvidācijai 1940. gadā, galveno vērību pievēršot organizācijas sastāva, struktūras, galveno aktivitāšu tendenču analīzei. No sākuma 20. gados amerikāņu organizācija YMCA sniedza latviešu karavīriem garīgo un fizisko attīstības darbu, bet jau 1923.gadā organizācijas darbība tika nodota latviešu pārstāvju rokās. JKS sāka izvērst savu darbību sportā, izglītībā un reliģijā. Liela uzmanība tika pievērsta jauniešu fiziskai kultūras attīstībai. Tādā veidā pakāpeniski JKS izveidojās par vienu no lielākajām sporta organizācijām Latvijā un uzrādīja augstus rezultātus basketbolā, volejbolā un futbolā.

The goal of this Bachelor's thesis is to study the acitivities of Young Men's Christian Association within the development of sport in Latvia from 1922 until the dissolution of the organization in 1940, emphasising the analysis of the participants of the organization, its structure and the main tendencies of its activities. In the 1920's, the American organization YMCA provided the mental and physcial development work to latvian soldiers, but in 1923 the activites of the organization were taken over by the latvian representatives. The Young Men's Christian Association began to expand its activities within sport, education and religion. Great attention was paid to the physical development of youth culture. In this way, the association gradually became one of the largest sports organizations in Latvia and showed high results in basketball, volleyball and football.
The Activities of YMCA in Latvia 1922-1940
Keywords: Vēsture; Jauniešu Kristīgā savienība; YMCA; Fiziskā kultūra; Sports