Ūdeņraža saites veidojoši katalizatori maleīnskābes atvasinājumu Dīlsa – Aldera reakcijās - Krecers, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā ar IS spektroskopiju un KMR spektroskopiju tika noskaidrota dažādu ūdeņraža saišu veidojošu katalizatoru iedarbība uz Dīlsa – Aldera reakciju starp maleīnskābes neopentilizoimīdu un maleīnskābes anhidrīdu un 2,3-dimetil-1,3-butadiēnu produkta rašanās ātrumu. Maleīnskābes monomīds tika sintezēts no maleīnskābes anhidrīda un neopentilamīna. Maleīnskābes izoimīds tika sintezēts no iegūtā maleīnskābes monoamīda, izmantojot dehidratējošo reaģentu dicikloheksilkarbodiimīdu.

The influence of diverse hydrogen bond catalysts on the speed of Diels – Alder reactions of maleic neopentylisoimide and maleic anhydride with 2,3-dimethyl-1,3-butadiene was observed using IR spectroscopy and NMR spectroscopy. A malemonoamide was synthesized from maleic acid anhydride and neopentylamine. A maleisoimide was synthesized by dehydration of the monoamide with dehydrating reagent dicyclohexylcarbodiimide (DCC).
Hydrogen bonding in Diels – Alder reactions of maleic acid derivations
Keywords: Ķīmija; MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDI; MALEĪNSKĀBES MONOAMĪDI; DĪLSA – ALDERA REAKCIJA; KMR SPEKTROSKOPIJA; IS SPEKTROSKOPIJA