Šķidruma uzņemšanas paradumi pusaudžu vecumā - Pelna, Anete (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma: Šķidruma uzņemšanas paradumi pusaudžu vecumposmā. Ūdens ir visdabīgākā un veselīgākā šķidruma izvēle pusaudzim, lai remdētu slāpes. Tas nodrošina organismam svīšanas, elpošanas, toksīnu un atkrituma produktu izvadīšanas, metabolisma procesos zaudētā šķidruma atjaunošanos. Turklāt ūdens nesatur ne kalorijas, ne cukuru, kas veicinātu aptaukošanās risku. Amerikas Savienotajās Valstīs 2013. gadā veikts pētījums rāda, ka 87% meiteņu un 85% zēnu rekomendētais nepieciešamais šķidruma daudzums neatbilst Pasaules Veselības Organizācijasuztura uzņemšanas noteiktajām normām atbilstoši vecumam. Darba mērķis ir noskaidrot šķidruma uzņemšanas paradumus pusaudžu vecumposmā.

Theme of bachelor’s thesis: Liquid intake habits among adolescents. For adolescent water intake is the most natural and the healthiest way to quench the thirst. It provides optimal hydration, when liquid is lost by sweating, breathing, toxin and metabolic waste excretion, metabolism processes in organism. Furthermore, water does not contain calories or sugar what would increase the risk of becoming obese. Scientific research of 2013 in the USA shows that 87% of the girls and 85% of the boys have low water intake that does not reach the WHO recommendations on liquid intake. The aim of this study is to identify the liquid intake habits among adolescents.
Liquid Intake Habits Among Adolescents
Keywords: Medicīna; šķidruma uzņemšana; pusaudži; paradumi; šķidruma balanss; dehidratācija