Nolēmumu sastādīšanas kvalitāte un tās ietekme uz nolēmuma tiesiskumu - Višķers, Armands (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba nosaukums ir „Nolēmumu sastādīšanas kvalitāte un tās ietekme uz nolēmuma tiesiskumu”. Darba mērķis ir noskaidrot, kādas prasības attiecībā uz tiesas nolēmumu – spriedumu un lēmumu – saturu ir noteiktas normatīvajos aktos Latvijā un ārvalstīs, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komitejas atziņās. Vienlaikus tiek analizēta arī Latvijas un ārvalstu tiesu prakse un tas, kā teorijā un normatīvajos tiesību aktos ietvertās prasības tiek ievērotas tiesu nolēmumos. Īpaša uzmanība tiek pievērsta Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta praksei un tam, kā tiesa tiek galā ar triju iepriekš minēto uzdevumu izpildi un kāda līdz ar to ir nolēmumu kvalitāte gan no satura, gan formas prasību viedokļa. Turklāt tiek vērtēts, kādas ir tiesas nolēmumiem izvirzīto formas un satura prasību neievērošanas sekas attiecībā uz nolēmuma tiesiskumu. Darba izpētes objekts ir civilprocesuālie normatīvie akti Latvijā un ārvalstīs, Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komitejas, kā arī Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta nolēmumi dažāda rakstura civillietās, salīdzinoši aplūkojot arī Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumus. Pētījumam izmantoti juridiskās prakses materiāli, kā arī Latvijas Republikā un ārvalstīs spēkā esošie normatīvie tiesību akti un tiesību doktrīna par sprieduma satura un formas prasībām. Kā juridiskās prakses materiāli galvenokārt izmantoti Eiropas Cilvēktiesību tiesas, Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komitejas nolēmumi, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta nolēmumi, salīdzinoši aplūkojot arī Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumus.

The title of master paper is „Quality of Court Decisions and its Impact on Their Legality”. Purpose of this master paper is to find out the requirements set down in the legal acts of Latvia and foreign countries, as well as European Court of Human Rights and Human Rights Committee of United Nations concerning the content of court decisions – judgements and rulings. At the same time the case law of Latvian and foreign courts is analysed and also the practice of implementation of legal requirements in the case law. Special attention is paid to the case law of Civil department of the Republic of Latvia Supreme Court and to the fact how the court deals with the implementation of three above mentioned tasks and how good is the quality of decisions both concerning the content and outline requirements. Besides the consequences of violation of content and outline requirements are evaluated concerning the legality of court decision. Objective of the research of this master paper are normative acts of civil procedure in Latvia and foreign countries, case law of Civil department of the Republic of Latvia Supreme Court, European Court of Human Rights and Human Rights Committee of United Nations in various civil cases, comparatively analysing the case law of Administrative department of the Republic of Latvia Supreme Court. In this master paper mainly materiāls of legal practice are analysed, as well as Latvian and foreign normative acts and legal doctrine concerning the requirements for content and outline of court decisions. As the case law mainly decisions of European Court of Human Rights, Human Rights Committee of United Nations, Civil and Administrative department of the Republic of Latvia Supreme Court are analysed.
Quality of Judgments; it's Influence to the Lawfulness and Validity of a Judgment
Keywords: Juridiskā zinātne