Zināšanu organizācijas sistēmas semantiskā tīmekļa vidē: pieredzes analīze - Bolšteins, Matīss (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā “Zināšanu organizācijas sistēmas semantiskā tīmekļa vidē: pieredzes analīze” tiek aplūkotas dažāda veida zināšanu organizācijas sistēmas un to loma semantiskā tīmekļa attīstībā. Darba mērķis ir izzināt, kā norit zināšanu organizācijas sistēmu pārveidošana saistītos datos, kādi ir pārveidošanas ieguvumi un cik daudz paveikts Latvijā un citās valstīs. Darba teorētisko pamatu sastāda pragmatisms un divi Globālā tīmekļa konsorcija izstrādāti saistīto datu standarti – RDF un SKOS. Darbā kā galvenā datu ieguves metode izmantota intervēšana, datu apstrādei izvēlēta tematiskā analīze. Pētījumā tika noskaidrots, ka Latvijā saistībā ar zināšanu organizācijas sistēmu pārveidi saistītos datos paveikts salīdzinoši daudz, bet turpmāk jākoncentrējas uz sadarbības veicināšanu starp kultūrmantojuma organizētājiem un tehnoloģiju izstrādātājiem.

“Knowledge organization systems in a semantic web environment: an analysis of experiences” examines different types of knowledge organization systems and their role in the development of the semantic web. The study aims to investigate how knowledge organization systems are transformed as linked data, the benefits of such transformation, and how much work has been done in Latvia and other countries. The theoretical basis of the work consists of pragmatism and two Linked Data models developed by the World Wide Web Consortium – RDF and SKOS. The study uses interviews as the main method of data collection and thematic analysis for data processing. The study found that relatively much work has been done in Latvia on the transformation of knowledge organization systems as linked data, but that further focus should be on fostering cooperation between cultural heritage organizers and technology developers.
Knowledge organization systems in a semantic web environment: an analysis of experiences
Keywords: Bibliotēkzinātne; zināšanu organizācijas sistēmas; semantiskais tīmeklis; saistītie dati; SKOS