Mediācija sociālajā darbā ar ģimenēm - Šķēle, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā Mediācija sociālajā darbā ar ģimenēm autore veica pētījumu par mediācijas pielietošanas iespējām sociālajā darbā un iespējamajiem šķēršļiem. Bakalaura darba teorētiskajā pamatojumā tika aplūkota mediācijas būtība, kas ietver mediācijas struktūru, pamatprincipus, mediatora prasmes un uzdevumus, kā arī mediācijas priekšrocības. Otrajā nodaļā analizēta mediācijas process ģimenes strīdu risināšanā. Trešajā nodaļā analizēts mediācijas pielietošanas iespējas sociālajā darbā. Praktiskā pētījuma daļa tika veikta ar kvalitatīvā pētījuma metodi, veicot daļēji strukturētas intervijas ar sociālajiem darbiniekiem un mediatoriem. Pētījuma noslēgumā autore secināja, ka sociālajiem darbiniekiem ir nepieciešamas zināšanas par mediācijas būtību sociālajā darbā kā metodi un tās pielietošanas iespējām sociālā darba praksē. Pārzinot mediācijas būtību un izprotot mediāciju kā instrumentu sociālajā darbā, sociālais darbinieks var sniegt profesionālu atbalstu ģimenēm, ģimenes strīdu risināšanā. Atslēgas vārdi: sociālais darbs, ģimene, mediācija, mediācija sociālajā darbā.

In the bachelor thesis Mediation in social work with families the author carried out a research on the possibilities of using mediation in social work and possible obstacles. The theoretical background of the bachelor thesis dealt with the essence of mediation, which includes the structure of mediation, basic principles, skills and tasks of the mediator, as well as the advantages of mediation. The second chapter analyses the mediation process in family dispute resolution. The third chapter analyses the application of mediation in social work. The practical part of the research was conducted using the qualitative research method, conducting semi-structured interviews with social workers and mediators. At the end of the research, the author concluded, is that social workers need to have knowledge about the essence of mediation in social work as a method and the possibilities of its application in social work practice. By knowing the essence of mediation and understanding mediation as a tool in social work, a social worker can provide professional support to families in resolving family disputes. Keywords: social work, family, mediation, mediation in social work.
Mediation in social work with families
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālais darbs; ģimene; mediācija; mediācija sociālajā darbā