3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma sekmēšana rotaļās pirmsskolas izglītības iestādē - Freivalde, Inta (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba nosaukums: 3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma sekmēšana rotaļās pirmsskolas izglītības iestādē Darba autore: Inta Freivalde Darba vadītāja: Mg. psych., Mg. Pead. Ilze Kricka Darba mērķis: Izzināt 3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma sekmēšanas iespējas rotaļā. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskā un empīriskā pētījuma. Teorētiskajā daļā tika analizētas dažādu autoru atziņas par vārdu krājuma attīstību pirmsskolas vidējā vecumā, rotaļu raksturojumu un nozīmi 3 gadu vecu bērnu vārdu krājuma paplašināšanā. Empīriskajā daļā tika veikts pētījums, izstrādāti vērtēšanas kritēriji, pēc kuriem novērtēts pētāmās bāzes vārdu krājums pirms pētījuma, veikta izmēģinājumdarbība izmantojot atlasītās rotaļas, atkārtoti novērtēta pētāmā bāze, salīdzināti iegūtie rezultāti. Pēc pedagoģiskā izmēģinājumdarbības tika apstiprināts izvirzītais pētījuma jautājums– Kādu rotaļu izmantošana sekmē 3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma paplašināšanu? “-ja skolotājs piedāvās rotaļas atbilstoši bērnu vecumam un bērnu interesēm, un integrēs tās dienas gaitā bērnu vārdu krājums paplašināsies. ” Atslēgas vārdi: pirmsskola, valoda, vārdu krājuma paplašināšana, rotaļa, 3 gadus veci bērni. Pētījuma apjoms : 36lpp., 4 attēli, 4 tabulas, 1 pielikums, 30 literatūras avots.

Title of the qualification work: Enhancing the vocabulary of 3-year-old children in play in a preschool educational institution Author of the work: Inta Freivalde Supervisor: Mg. psych., Mg. Peat. Ilze Kricka The purpose of the work: To find out the possibilities of improving the vocabulary of 3-year-old children in play. The work consists of two parts - theoretical and empirical research. In the theoretical part, the findings of various authors were analyzed on the development of vocabulary in preschool-middle age, the characteristics and importance of games in expanding the vocabulary of 3-year-old children. In the empirical part, a study was conducted, evaluation criteria were developed, according to which the vocabulary of the researched base was evaluated before the research, a trial operation was carried out using the selected toys, the researched base was re-evaluated, the obtained results were compared. After the pedagogic trial, the proposed research question was confirmed – What kinds of toys contribute to expanding the vocabulary of 3-year-old children? "-if the teacher offers games according to the children's age and children's interests, and integrates them during the day, the children's vocabulary will expand. " Key words: preschool, language, expanding vocabulary, play, 3-year-old children. Research volume: 36 pages, 4 images, 4 tables, 1 appendix, 30 literature sources.
Enhancing the vocabulary of 3-year-old children in play in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; valoda; vārdu krājuma paplašināšana; rotaļa; 3 gadus veci bērni