Radošuma veicināšana muzikālajās darbībās pirmsskolā 4-6 gadus veciem bērniem - Rūdolfa, Inga (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darba autore ir Inga Rūdolfa. Kvalifikācijas darba temats -‘’Radošuma veicināšana muzikālajās darbībās pirmsskolā 4-6 gadus veciem bērniem’’. Mērķis - teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt, kā muzikālās darbības veicina 4-6 gadus vecu bērnu radošuma attīstību. Darba teorētiskajā daļā ir apkopota literatūra par radošuma un radošo spēju attīstības problēmām. Tika analizēta literatūra par pirmsskolas vecuma bērnu psihiskās attīstības īpatnības pētāmās problēmas kontekstā, raksturotas muzikālas darbības pirmsskolā. Muzikālās darbības analizētas saistībā ar radošumu veicināšanu bērniem pirmsskolā. Tāpat tika apkopota literatūra par 4-6 gadīgo bērnu radošuma attīstības veicināšanu dziedāšanā, rotaļās un mūzikas klausīšanās procesā.. Empīrisko pētījumu darba autore veikusi Rīgas pirmsskolas izglītības iestādē “X”. Tika veikti bērnu radošo spēju izpausmju pedagoģiskais novērojums un analīze, veikts izmēģinājuma darbs un dota salīdzinoša analīze par bērnu radošuma attīstības izmaiņām muzikālajās darbībās (dziedāšana, rotaļas, mūzikas klausīšanas). Kvalifikācijas darba teorētiskais pētījums galvenokārt balstas uz L. Lasmanes, V. Hibneres, H. Vetlugina, A. Līduma, I Freiberga, R. Richarda, R. Sternberga un citu autoru darbiem. Pētījuma rezultātā tika pierādīts, ka 4-6 gadus vecu bērna radošuma veicināšanā, svarīgi ir ļaut viņam brīvi izpausties un darboties, kopā doties vērot lietas un parādības, piedalīties kopīgās rotaļās ar dziedāšanu un klausoties mūziku. Svarīgi piedāvāt bērniem dažādus radošus uzdevumus katra muzikālajā darbībā. Darba struktūra: anotācija, ievads, teorētiskā daļa, empīriskā daļa, secinājumi, pielikumi. Darba apjoms - 50 lpp, tajā ietvertas 2 tabulas, 4 attēlus, 6 pielikumus; izmantoto avotu skaits – 36. Atslēgas vārdi: radošuma veicināšana, muzikālās darbības, pirmsskolas vecuma, bērni

The Author of the Qualification Paper is Inga Rūdolfa. Subject of the Qualification Paper – “Development of Creativity During in Musical Activities for Pre-Schoolers Aged from 4 to 6 Years”. Goal – to theoretically analyse and to verify in practice, how musical activities contribute to the development of children’s creativity at the age of 4 to 6 years. The theoretical part of the Paper is a collection of literature on the development issues of creativity and creative abilities. Literature on the peculiarities of the mental development of pre-school children in the context of the studied problem is analysed, and the musical activities in the pre-schools are described. Musical activities are analysed in relation to the promotion of creativity in pre-school children. Also, literature on the development of creativity in children aged from 4 to 6 years in singing, playing and listening to music is summarized. The Author of the Paper has implemented the empirical research work at Riga pre-school educational institution “X”. Pedagogical observation and analysis of manifestations of children’s creative abilities has been executed, a trial work has been carried out and a comparative analysis on the changes in the development of children’s creativity in musical activities (singing, playing, listening to music) has been provided. The theoretical research of the Qualification Paper is mainly based on the works by L. Lasmane, V. Hibnere, H. Vetlugina, A. Līduma, I. Freiberga, R. Richards and other authors. As a result of the study it has been proven, that in promoting a 4 to 6 years old child’s creativity, it is important to allow him/her to express himself/herself and to act freely, to go together to observe things and phenomena, to participate in joint plays with singing and listening to music. It is important to offer children various creative tasks in each musical activity. Structure of the Paper: introduction, theoretical part, empirical part, conclusions, The volume of work - 50 pages, it includes 2 tables, 4 figures, 6 annexes; number of sources used - 36. Keywords: promotion of creativity, musical activities, children at pre-school age
Development of Creativity During in Musical Activities for Pre-Schoolers Aged from 4 to 6 Years
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; radošums veicināšana; muzikālas darbības; pirmsskolas vecuma; bērni