Latvijas kredītiestāžu kredīttirgus attīstības un dinamikas analīze - Bragina, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēmas izvēle „Latvijas kredītiestāžu kredīttirgus attīstības un dinamikas analīze” ir aktuāla, jo Latvija ir augoša un dinamiska valsts, kuras ekonomika strauji attīstās. Kredītam ir liela loma jebkura biznesa attīstības procesā. Darbs izstrādāts, lai izpētītu un izanalizētu Latvijas kredītiestāžu kredīttirgus attīstības rādītājus un to saistību ar ekonomikas attīstības rādītājiem, izdarīt secinājumus par Latvijas kredītu attīstības tendencēm, ekonomikas pārkaršanas iespējām un Valdības pretinflācijas plāna pasākumu darbību, kā arī izvirzīt priekšlikumus kreditēšanas stabilizēšanai Latvijā. Darba uzdevumi ir, aplūkot kredītu darbības būtību, salīdzināt kredītu attīstības rādītājus trīs lielāko Latvijas komercbankās un banku sektora kopumā, un izvērtēt, kādu ietekmi uz uzņēmumiem, banku sistēmu un iedzīvotājiem Latvijā atstās kredīttirgus straujā attīstība. Darba struktūra veidota no 4 nodaļām ar 12 apakšnodaļām. Pirmajā darba nodaļā tiek apskatītas iespējas finanšu līdzekļu saņemšanai komercbankās gan fiziskām, gan juridiskām, personām, kā arī komercbankas kreditēšanas politikas mērķi, klientu kredītriska vērtēšana un pamatelementi, likumdošanas prasības kredītportfeļa ierobežošanai. Otrajā nodaļā ir aplūkoti piedāvātie aizdevumu veidi un kredītu attīstības rādītāji, salīdzinot trīs lielākās komercbankas Latvijā (aktīvu ziņā). Trešajā nodaļā darba autore aplūko Latvijas banku struktūru Latvijas Republikas finanšu tirgū un Latvijas banku kredītportfeli tautsaimniecības nozaru un aizņēmēju kategoriju griezumā. Ceturtajā nodaļā tiek apskatīta straujās kreditēšanas augšanas ietekme uz makroekonomiskiem rādītājiem, kā arī Latvijas ekonomikas pārkaršanas iespējas un kredītu attīstības iespējas. Salīdzinot kredītu attīstības rādītājus Latvijas finanšu tirgū, var secināt, ka straujā kredītu attīstība, no vienas puses, dod plašas iespējas projektu realizēšanai, bet no otras puses, rada draudus ekonomikas pārkaršanai, jo pieprasījums pēc kredītiem aug, bet komercbankas nevar būt pārliecinātas par visu kredītņēmēju patiesajiem ienākumiem un maksātspēju. Kredītu pieejamība arī palielina arī palielina iedzīvotāju pirktspēju, kas savukārt atstāj sekas uz inflācijas rādītājiem Latvijā. Autore izstrādājusi priekšlikumus, kas ietver šādus pasākumus: ienākumu, kas gūti darbībās ar nekustamo īpašumu, aplikšana ar nodokli; „aplokšņu algu” likvidēšana un darba ražīguma palielināšana. Darba kopējais apjoms ir 96 lapas, tajās ievietotas 7 tabulas un 35 attēli.

The choice of master's thesis work on "Analyses of development and dynamic of credit institutions of credit market of Latvian" is actual, as Latvia is a growing and dynamic country, with a rapidly developing economy. The credit plays a big role in the development process of any business. This work has been created to investigate and analyze Latvian credit institutions credit market development indices and their relation with the economic development ratios, to make conclusions regarding credit development trends in Latvia, to find about whether there is a possibility for the economy to overheat and what the government is doing regarding its anti-inflation plan, and to propose ways to stabilize crediting in Latvia. The task of the work is to: classify the essence of crediting, compare credit development ratios in the three Latvia's biggest banks and banking sector as a whole, and to discuss what influence the rapid credit market development will have on Latvian people, companies and banking system. The work's structure consist of the 4 chapters and 12 sub-chapters. In the first chapter, the possibilities for private and legal persons to get additional finances from banks, are being examined, including the aims of bank's credit policies, evaluation of client's credit risk and basic framework, laws and regulations, credit portfolio limitations. The second chapter looks into the different kinds of loans, that are being offered, and credit development ratios, by comparing three Latvia's biggest banks (by assets). In the third chapter, author makes an overview of the structure of Latvian banks on the financial market of Latvian Republic, and cut-in overview of credit portfolio of Latvian banks in branches of national economy and borrower categories. The fourth chapter discusses the influence of rapid crediting growth on macroeconomic indices, including the possibility of overheating of Latvian economy and credit development possibilities. Comparing credit development ratios on the Latvian financial market, it can be concluded, that on one hand, the rapid credit development presents many choices for project realizations, but on the other hand, it presents a danger for the economy to overheat, because the demand for credits is growing, but banks cannot be certain about the real income of all borrowers and their paying capacity. The credit's availability also increases population's purchasing capacity, and in turn, that affects Latvian inflation ratios. The author has made proposals, that include the following measures: to tax the income, that originates from the real estate dealings; to eliminate "envelope salaries" and improve work efficiency. The total size of the work is 96 pages, including 7 charts and 35 pictures.
Analyses of development and dynamic of credit institutions of credit market of Latvia
Keywords: Ekonomika