Mantojuma līgums - Rancāne, Linda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā atspoguļota mantojuma līguma būtība Latvijas tiesību sistēmā. Mantojuma līgums, būdama drošākā no mantojuma atstājēja un mantinieka gribas izpausmēm, kas paredzēts likumā jau vairāk kā 30 gadus, tomēr ir Latvijā maz praktizēts institūts. Darbā atainoti mantojuma līguma pozitīvie aspekti – kontrole, nodrošinājums, izvairīšanās no konfliktiem, iztirzātas negatīvās puses – mainīgi līdzēju dzīves apstākļi, kā arī aplūkota biežāk iespējamā problemātika un analizēta arī situāciju risinājumus tiesu praksē. Darbā izvērtēti mantojuma līgumu regulējoši tiesību akti Latvijā, salīdzināti ar ārvalstu regulējumu un analizēti iemesli, kāpēc Latvijā maz tiek slēgti mantojuma līgumi. Atslēgvārdi: Civillikums, mantojuma līgums, mantojuma tiesības, līgumiskā mantošana

The bachelor thesis reflects the essence of the inheritance contract in the Latvian legal system. The inheritance contract, being the safest expression of the will of the testator and the heir, provided for in the law for more than 30 years, is, however, a little practised institution in Latvia. The work depicts the positive aspects of the contract of succession - control, security, avoidance of conflicts, discusses the negative aspects - the changing life circumstances of the inheritance contract parties, as well as examines the most frequent potential problems and analyses the solutions of the situations in the case law. The paper assesses the legislation on contracts of succession in Latvia, compares it with foreign legislation and analyses the reasons why few contracts of succession are concluded in Latvia. Keywords: civil law, inheritance contract, inheritance law, contractual inheritance
Inheritance contract
Keywords: Juridiskā zinātne; Civillikums; mantojuma līgums; mantojuma tiesības; līgumiskā mantošana