Fāžu pāreju kinētikas pētīšanas metožu salīdzinājums farmaceitiski aktīvu vielu polimorfu un solvātu veidotām sistēmām - Dravniece, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Izvērtēta dažādu cietfāžu pārejas kinētikas pētīšanas metožu piemērotība atšķirīgām farmaceitiski aktīvo vielu kristālisko formu sistēmām. Lai izvērtētu katru no fāžu pārejas raksturošanas procesiem - eksperimentālos apstākļus, detektēšanas metodes un matemātisko rezultātu aprēķinus -, veikti polimorfo formu un solvātu cietfāžu pārejas kinētikas pētījumi. Pētītas antazolīna maleāta polimorfo formu pārejas A→C un B→C, antazolīna oksalāta solvāta desolvatācija B→C→A, bikarfēna hidrogēnhlorīda polimorfo formu pāreja A→B, solvāta desolvatācija X→B, hidrāta dehidratācija H→A un memantīna hidrogēnhlorīda dehidratācija H→A paaugstinātā temperatūrā. Parauga sastāva noteikšanai pētījuma laikā lietotas pulvera rentgendifraktometrijas un termogravimetrijas metodes, bet datu analīzei izvēlētas trīs kvantitatīvās analīzes metodes. Cietfāžu pārejas aprakstītas ar piemērotāko kinētikas modeli. Fāžu pārejas aktivācijas enerģijas aprēķināšanai lietotas gan modeļu piemērošanas, gan bezmodeļu metodes.

Suitability of solid state phase transition kinetic research methods for different systems formed by active pharamaceutical ingredient crystalline forms is evaluated. Solid state phase transition research of polymorphs and solvates is performed in order to investigate steps of phase transition characterization – conditions of experiment, methods of detection and mathematical calculations. Phase transition of antazoline maleate polymorphs A→C and B→C, desolvation of antazoline oxalate solvate B→C→A, phase transition of bicarphene hydrochloride polymorphs A→B, desolvation of solvate X→B, dehydration of hydrate H→A and dehydration of memantine hydrochloride H→A is carried out. Quantitative phase analysis of sample is performed with powder X-ray diffractometry and thermogravimetry, three different methods are selected for analysis of experimental data. The most appropriate kinetic model is selected to the transition. Model fitting as well as model free methods are used.
Comparison of phase transition kinetic research methods for systems formed by active pharmaceutical ingredient polymorphs and sovates
Keywords: Ķīmija