Lielbritānijas svarīgākās militārās operācijas 2. Pasaules kara sākumā (1939-1940) - Barkāns, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2013)
Lielbritānija Otrā Pasaules kara sākumā nebija gatava karam un to nevēlējās, taču tai bija svarīgi nodrošināt savu drošību. To varēja panākt tikai ar britu ekspedīcijas korpusu nosūtīšanu uz Franciju un Norvēģiju. Par operācijām, ko briti veica kara pirmajos divos gados tiek aktīvi diskutēts vēstures literatūrā, vērtējot to nozīmi un rezultātus. Bakalaura darba pētījuma mērķis ir: vēstures avotu un literatūras sniegtajā kontekstā izpētīt svarīgākās Lielbritānijas militārās operācijas 1939.-1940. gadā. Izvirzītā mērķa sasniegšanai tika pētīta vēstures literatūra, memuāri un britu arhīva dokumenti. Pētījumā tika secināts, ka līdz kaujām par Lielbritāniju Sabiedrotie nespēja turēties pretī vācu pārspēkam, neveiksmīgas militārās plānošanas rezultātā. Galvenās britu problēmas bija gaisa atbalsta un tanku trūkums. Izlīdzināt vācu pārsvaru britiem izdevās tikai 1940. gada beigās, kad Hitleram neizdevās īstenot savu avantūru ar uzlidojumiem Lielbritānijas ražošanas centriem un pilsētām.

In the beginning of World War 2 Britain was not ready for war and didn’t want to fight, yet it was important to guarantee their own safety. It could only be accompished by sending their expeditionary corps to France and Norway. There is a lot of active discussion between historians abouth the military action of Britain in the first 2 years of the war, arguing abouth the significance and the results of these actions. The purpose of this particular study was to examine the most significant military actions of Britain in 1939.-1940. in the context of historical documents and literature. Historical literature, memoirs and documents where studied to achieve that purpose. The main conclusions are that till the battle of Great Britain, the Germans where overpowering the Allies. The main problems where: inefficient planning, shortage of air assistance and tanks. And they only managed to even it out in the end of 1940, when Hitler failed to finish the British.
The most significant british military operations in the beginning of the 2.World War 1939-1940
Keywords: Vēsture