Sakrālās arhitektūras pieminekļu aizsardzība Latvijas PSR: Tukuma rajona piemērs (1948-1991.g.) - Vīnakmene, Gundega (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba ietvaros veikts pētījums par tēmu „Sakrālās arhitektūras pieminekļu aizsardzība Latvijas PSR: Tukuma rajona piemērs (1948 – 1991.g.)”. Darbs rakstīts ar mērķi izvērtēt pret sakrālās arhitektūras pieminekļiem vērstās likumiskās un praktiskās darbības Latvijas PSR, sīkāk aplūkojot Tukuma rajona sakrālo arhitektūras mantojumu. Darba tēma izklāstīta trīs nodaļās, pirmā no tām veltīta vispārīgai aizsardzības sistēmas attīstības un darbības apskatīšanai. Otrajā nodaļā konkrētāk aplūkota sakrālā arhitektūra un ar to saistītā pieminekļu aizsardzības darbības problemātika. Trešā nodaļa analizē Tukuma rajona teritorijā esošo, valsts nozīmes aizsardzībā iekļauto kulta celtņu praktisko saglabāšanu attiecībā pret aizsardzības sistēmas likumdošanu.

Within the framework of the Bachelor's paper research on the topic "Protection of sacred architectural monuments in the LSSR: An example of the Tukums region (1948-1991)" has been made. The goal of paper – to estimate the lawful and practical actions against sacred architectural monuments in the Latvian SSR, with more detailed look at the sacred architectural heritage of the Tukums district. Topic of paper has been divided in 3 parts. The 1st chapter is devoted to general view of development and action of the protection system. In the 2nd part – view of sacred architecture and the related problems of monument protection activities. The 3rd chapter analyses the practical maintenance of the cult buildings of national significance in the territory of Tukums district in relation to the legislation of the defence system.
Protection of sacred arhitectural monuments in LSSR: An example of tukums Region (1948-1991)
Keywords: Vēsture; Sakrālā arhitektūra; Kultūras mantojums; Latvijas PSR; Pieminekļu aizsardzība