Pakalpojumu sniedzēju pienākumu samērīgums Autortiesību direktīvas 17. pantā - Āriņa, Kristiana (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura dаrbā “Pakalpojumu sniedzēju pienākumu samērīgums Autortiesību direktīvas 17. pantā” autore аnаlizē Autortiesību direktīvas 17. panta ģenēzi un tajā lietoto jēdzienu saturu, kā arī noskaidro pasākumus, kuri būs jāveic pakalpojumu sniedzējiem, lai tie nodrošinātu, ka pakalpojumā nelikumīgi netiek izmantoti ar autortiesībām aizsargāti objekti. Tāpat darba autore vērtē, vai šie pasākumi ir samērīgi (vai tiem ir leģitīms mērķis un vai tie ir piemēroti un nepieciešami), kā arī vai tie atbilst pamattiesībām un Eiropas Savienības tiesību aktiem. Noslēgumā darba autore secina, kа, pirmkārt, Autortiesību direktīvā ietvertie jēdzieni nav konkretizēti, un tas var novest pie atšķirīgas Autortiesību direktīvas interpretācijas Eiropas Savienības dalībvalstīs. Otrkārt, lai gan Autortiesību direktīvas 17. pantā noteiktie pasākumi ir attaisnoti ar leģitīmu mērķi, ir nepieciešami un samērīgi, tie neatbilst pamattiesībām un Eiropas Savienības tiesību aktiem.

In the bachelor’s thesis "The principle of proportionality in service providers responsibilities in Article 17 of Copyright directive" the author analyses the genesis of Article 17 of the Copyright directive and the content of concepts used in the article, as well as the author clarifies the responsibilities which should be taken by the service providers to ensure that copyright protected objects are not illegally used in the service. Also, the author evaluates whether the responsibilities imposed to the service providers meet the criteria of the principle of proportionality (do they have a legitimate aim, are appropriate and necessary) and whether they comply with the fundamental rights and European Union law. First, it is concluded that the concepts contained in the Copyright directive have not been specified, which may lead to different interpretations of the Copyright directive in the Member States of the European Union. Secondly, the responsibilities for service providers laid down in Article 17 of the Copyright Directive do not comply with fundamental rights and European Union law, even though they have a legitimate aim, are appropriate and necessary.
Proportionality of service providers responsibility in Article 17 of the Copyright directive
Keywords: Juridiskā zinātne; Autortiesību direktīva; Eiropas Savienības tiesības; Objekti; Pakalpojumu sniedzēji; Pamattiesības