Cietušā tiesības uz morālā kaitējuma kompensāciju - Medne, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt morālā kaitējuma jēdzienu un personas, kas cietusi no noziedzīga nodarījuma, kā rezultātā tai ticis nodarīts morāls kaitējums, tiesības uz morāla kaitējuma atlīdzinājumu. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām. Darba pirmā nodaļa ir pētīts pieteikums par morālā aizskāruma radītā kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā, kas sastāv no trīs apakšnodaļām: pirmā - personas tiesiskais pamats morālā aizskāruma radītā kaitējuma kompensācijas pieteikšanai, otrā – morālā kaitējuma jēdziens, un trešā - morālā kaitējuma kompensācijas pieteikuma iesniegšanas kārtība. Darba otrā nodaļa ir veltīta morālā kaitējuma kompensācijas apmēra noteikšanas kritēriju pētījumam, kas sastāv no divām apakšnodaļām - morālā kaitējuma kompensācijas noteikšanas kritēriji tiesu praksē Latvijā un morālā kaitējuma kompensācijas aprēķināšanas metodes tiesību zinātnē. Savukārt darba trešā nodaļa ir veltīta cietušā tiesībām uz morālā kaitējuma kompensāciju ārpus kriminālprocesa. Bakalaura darba tēma ir aktuāla, jo Latvijā nav vienotas izpratnes par morālā kaitējuma definīciju, kā arī nav vienotas tiesu prakses morālā kaitējuma kompensācijas apmēra noteikšanā, tāpēc ir būtiski noskaidrot morālā kaitējuma jēdzienu un kritērijus, pēc kuriem tiesa vērtē morālā kaitējuma kompensācijas apmēru.

The aim of the bachelor thesis is to explore the concept or moral damages and victim’s rights to claim the remuneration of the compensation of damages which is the result of a moral harm. The bachelor thesis consists of tree chapters. The first chapter is a research about compensation of moral damages is criminal procedure, which consists of three paragraphs: first – the legal basis of victim’s right to claim the compensation of moral damages, second – the concept of moral harm, and the third – the submissions order of the application of compensation of moral harm. The second chapter is about the determination of the criteria of moral damages compensation amount which consists of two paragraphs: the determination of criteria of compensation of the moral harm used by courts in Latvia and the methods of the calculation of amounts of compensation of the moral harm in jurisprudence. And the third chapter is about victim’s rights to claim compensation of moral harm outside criminal procedure. The theme of bachelor thesis is very topical, because there is no even comprehension about the concept of moral harm and also there is no even case law about determination of the amount of compensation of moral harm in Latvia.
Victim's right to moral damage compensation in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne