Priekšmetiskā pasaule J.Jaunsudrabiņa “Baltajā grāmatā” un “Zaļajā grāmatā”, un E.Birznieka-Upīša “Pastariņa dienasgrāmatā”. Motīva salīdzinājums - Bulle, Evija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā „Priekšmetiskā pasaule J. Jaunsudrabiņa „Baltajā grāmatā” un „Zaļajā grāmatā”, un E. Birznieka-Upīša „Pastariņa dienasgrāmatā”. Motīva salīdzinājums” ir raksturota priekšmetiskā pasaule J. Jaunsudrabiņa un E. Birznieka-Upīša autobiogrāfiskajos darbos, pievēršot uzmanību arī laikmeta kontekstam – 19. gs. otrajai pusei. No darbos ieraugāmajiem priekšmetiem raksturotas trīs priekšmetu grupas – ikdienā nepieciešamākās mēbeles (galds, gulta, krēsli u.c.), apgaismes priekšmeti un mūzikas instrumenti. Ar šo priekšmetu palīdzību iespējams raksturot darbos rādīto laikmetu, atklājot tā sadzīvi, kā arī tam raksturīgās izklaides iespējas. Darbā tiek veikts arī salīdzinājums, kuri priekšmeti dominē viena vai otra autora darbos. Darbu noslēdz ieskats priekšmetiskajās telpās - baznīcā, skolā, pagalmā u.c.., rekonstruējot 19. gs. otrās puses laiktelpu Latvijas laukos. Tiek veikta arī šo telpu salīdzināšana, rādot, kādas tā ir J. Jaunsudrabiņam, kādas – E. Birzniekam-Upītim.

Bachelor thesis „The world of the household objects in Janis Jaunsudrabins and Ernests Birznieks-Upitis childhood memoirs. Comparison of the motive” describes the world of the object in the autobiographical works of J. Jaunsudrabins and E. Birznieks-Upitis, also paying attention to the context of the epoch - the second half of the 19th century. There are three groups of objects that are mentioned in the thesis: everyday furniture (table, bed, chairs, etc.), lighting items and musical instruments. With the help of these objects, it is possible to characterize the era shown in the works, revealing its common sense, as well as its characteristic entertainment. The work also makes a comparison, which objects dominate in one or another author's work. The thesis is concluded with an insight into the material space - church, school, yard, etc., reconstruction of the second half of the 19th century in the countryside of Latvia. A comparison of these material spaces is also made, showing the unique difference between these two authors.
The world of the household objects in Janis Jaunsudrabins and Ernests Birznieks-Upitis childhood memoirs. Comparison of the motive
Keywords: Filoloģija; Jānis Jaunsudrabiņš; Ernests Birznieks-Upītis; Priekšmetiskā telpa; Mēbeles; Apgaismojums