Vispārējie tiesību principi kopīpašuma sadales lietās - Ozola, Sandra (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā tiek pētīts un analizēts kopīpašnieku tiesību pozitīvais un negatīvais saturs Latvijas Republikas Civillikuma normās, kā arī atspoguļotas pretrunas starp tiesību normām un to piemērošanu risinot jautājumus, kas skar kopīpašuma reālo sadali. Darba mērķis ir norādīt uz šobrīd pastāvošo problēmu, kas pastāv izskatot jautājumus, kas skar kopīpašuma reālās sadales jautājumus un iezīmēt iespējamos risinājumus tās novēršanā. Tiesību piemērotājam ir jāvērtē samērīgums starp kopīpašnieku subjektīvo tiesību ierobežošanu un sabiedrības ieguvumu, līdz ar to noskaidrojot likumdevēja mērķi un gribu. Tādējādi tiesību normu interpretācijai atbilstoši rietumu metodoloģijai ir milzīga loma augstāk minēto tiesību garantēšanai.

The magister paper researches and analyses the positive and negative content of joint ownership rights stated by the Civil Law of the Republic of Latvia. It also reflects contradictions between legislation and its application when solving the problem of the actual division of property. The goal of the magister work is to point out the existing problem that arises from solution of problems related to division of joint property. When applying the law, it should be taken into account commensurability between restriction of subjective rights of joint property owners and gain of society thus clarifying the goal and volition of legislator. Thus the role of interpretation of law according to western methodology is immense to guarantee the above mentioned rights.
The Legal Regulations of the real division of joint property
Keywords: Juridiskā zinātne