Māsu saskarsme ar pacientiem intensīvas terapijas nodaļā - Groza, Sandra (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma “Māsu saskarsme ar pacientiem intensīvas terapijas nodaļā”. Mūsdienu medicīniskās aprūpes koncepcijas ietvaros, attiecību sistēma starp ārstniecības iestāžu darbiniekiem un pacientiem ir viens no pamata medicīnas aspektiem, kas diktē augstas prasības personāla sociāli psiholoģisko īpašību attīstības līmenim. Par vienu no faktoriem, kas ietekmē medicīniskās aprūpes kvalitāti var uzskatīt māsu un pacientu savstarpējo saskarsmi, kas ir vitāli svarīgs aspekts gan attiecībā uz pacientu apmierinātību ar ārstēšanas rezultātiem, gan attiecībā uz ārstniecības iestādes tēla izveidošanu. Pētījuma ietvaros dati tika vākti, izmantojot kvantitaīvo pētniecības metodi. Pētījums norisinājās sociālos tīklos, laikā periodā no 2020.gada 1. aprīļa līdz 2020.gada 3. maijam, tajā piedalījās 100 respondenti. Hipotēze - empātija un individuālā pieeja ir galvenie faktori, kas ietekmē veiksmīgu māsu un pacientu saskarsmi intensīvās terapijas nodaļā- ir apstiprinājusies. Pētījuma mērķis - noskaidrot māsu un pacientu saskarsmi ietekmējošos faktorus intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības instruments - aptauja ar 14 jautājumiem. Pētniecības metode - kvantitatīva neeksperimentāla. Atslēgvārdi- SASKARSME, MĀSAS, INTENSĪVAS TERAPIJAS NODAĻA, IETEKMĒJOŠIE FAKTORI

The bachelor paper “Nurse-patient communication interactions in the intensive care unit” Nowadays, with regard to modern medical care concept, communication system between medical professionals and patients is one of the basic aspects, that dictates high requirements for professional’s development level of social and psychological characteristics. One of several factors that affects quality of medical care is nurse and patient communication, that is considered to be a vital aspect in relation to patient satissfaction with medical care results and whole perception of medical institution. In the course of the study the data was collected using quantative research method. The research was carried out in the period from April 1st 2020 to May 3rd 2020, involving 100 respondents who took part in the online questionnarie. Research Hypothesis - empathy and individualized approach are the main factors that affect successful nurse and patient communication interactions in the intensive care unit- has been proven true. Research Objective - to study affecting factors of nurse and patient communication interactions in the intensive care unit. Research Instrument - questionnaire with 14 questions. Research Method - quantitative nonexperimental. Keywords - communication, nurses, intensive care unit, affective factors.
Nurse-Patient Communication Interactions in the Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; SASKARSME; MĀSAS; INTENSĪVAS TERAPIJAS NODAĻA; IETEKMĒJOŠIE FAKTORI