Putu poliestirola siltumizolācijas izstrādājumu „TENAPORS EPS” dzīves cikla novērtējums - Eglītis, Dainis (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījumā ir analizēta putu polistirola siltumizolācijas plātņu „TENAPORS EPS” ražošanas ietekmes uz apkārtējās vides kvalitāti, izmantojot dzīves cikla novērtēšanas metodi un veicot ietekmes uz vidi modelēšanu, izmantojot programmu „GaBi Education”. Maģistra darbā teorētiskajā daļā ir apkopota informācija par dzīves cikla novērtējuma metodes pamatprincipiem un veikšanas kārtību, kā arī raksturotas putu polistirola siltumizolācijas plātņu galvenās īpašības un ražošanas process. Pētījumā ir noskaidrots nozīmīgāko materiālu plūsmu sadalījums pa „TENAPORS EPS” siltumizolācijas plātņu ražošanas posmiem un ražošanas procesa radītās ietekmes uz sešiem dažādiem vides aspektiem, kā arī konstatēti tie ražošanas posmi, kuri rada būtiskākās ietekmes uz vidi. Atslēgas vārdi: dzīves cikla novērtējums, siltumizolācijas materiāli, putu polistirols, ietekmes novērtēšana

The impact assessment on environmental quality of production of the expanded polystyrene foam (EPS) heat insulation material „TENAPORS EPS” is analyzed by using life-cycle assessment method and the impact assessment modelling by software „GaBi Education”. The research theoretical part summarizes the life cycle assessment basic principles and procedure for application and gives description of EPS heat insulation materials production and properties. In the research is identified the main material flows breakdown by stages of heat insulation material „TENAPORS EPS” production cycle and established those stages of „TENAPORS EPS” production cycle, which create the most significant impacts in frame of six environmental impact categories. Keywords: life cycle assessment, expanded polystyrene, heat insulation materials, impact assessment
Expanded polystyrene foam heat insulation material „TENAPORS EPS” life cycle assessment
Keywords: Vides zinātne