Trīsdesmitgadnieku paaudzes daiļliteratūras lasīšanas paradumi un apstākļi - Grauziņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba temats ir “Trīsdesmitgadnieku daiļliteratūras lasīšanas paradumi un apstākļi”. Ir svarīgi apzināties, ka trīsdesmitgadnieki veido nozīmīgu ekonomiski aktīvās sabiedrības daļu. Viņu ikdiena ir aizņemta un stresa piepildīta. Daiļliteratūras lasīšanai ir nepieciešams brīvs laiks un koncetrēšanās, taču tas var palīdzēt cilvēkam atpūsties no ikdienas rutīnas un attīstīt savu personību. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādi ir trīsdesmitgadnieku daiļliteratūras lasīšanas paradumi un apstākļi. Datu ieguvei tika izmantotas 2 pētniecības metodes – anketēšana un Photovoice metode. Pētījums veikts, balstoties uz 4 teorijām – hermeneitiku, plūsmas teoriju, lasīšanas mijiedarbības teoriju un nopietnās atpūtas teoriju. Maģistra darbā iegūtie rezultāti liecina, ka trīsdesmitgadnieki lasa daiļliteratūru un ka daiļliteratūras lasīšanas procesā ir svarīga apkārtējā vide.

The topic of the master's thesis is “Fiction reading habits and conditions among thirty years old”. It is important to realize that people in thirties are an important part of an economically active society. Their daily lives are busy and stressful. Fiction reading requires free time and concentration, but it can help a person relax from their daily routine and to improve his personality. The aim of the research is to find out what are the reading habits and conditions of fiction among the thirty years olds. 2 research methods were used to obtain data - questionnaire and Photovoice method. The research is based on 4 theories - hermeneutics, flow theory, transactional theory of reading and serious leisure theory. The results obtained in the master's thesis show that people after thirties read fiction, as well as that the environment is important in the process of reading fiction.
Fiction reading habits and conditions among thirty years old
Keywords: Komunikācijas zinātne; lasīšanas paradumi; daiļliteratūra; lasīšanas apstākļi; trīsdesmitgadnieki; brīvais laiks