Gadskārtu svētku tradīciju apguve literatūrā 6. klasē - Rozentāle-Bogdanova, Rita (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba autores Ritas Rozentāles-Bogdanovas izstrādātā darba tēma: “Gadskārtu svētku tradīciju apguve literatūrā 6.klasē.” Diplomdarba mērķis - teorētiski un praktiski pētīt gadskārtu svētku tradīciju apguves iespējas literatūras stundās 6.klasē. Diplomdarbam ir 4 nodaļas, kurās apkopotas teorētiskās literatūras studijās gūtās atziņas, kā arī pedagoģiskajā izmēģinājumdarbībā uzkrātā pieredze. Pirmajā nodaļā ir aplūkotas vidējā skolas vecuma bērna attīsības un kultūras mijsakarības. Otrā nodaļa ietver gadskārtu svētku saturu un metodiku literatūras stundās 6.klasē. Trešajā nodaļā analizēta literatūras loma pamatizglītības programmā. Ceturtajā nodaļā raksturots mācību metodiskās sistēmas īstenojums, kā arī sadarbības rezultātu apkopojums un analīze. Autores izstrādātā 7 stundu metodiskā sistēma latviešu tautas gadskārtu tradīciju apgūšanai ir uzlabojusi skolēnu zināšanas, par ko liecina empīrisko pētījumu rezultāti. Darba autore secina, ka folkloras apguvei skolās jāpievērš liela uzmanība.Mūsdienu ikdienas straujā dzīve un tehnokrātika ir attālinājusi latviešus no senču tradīciju zināšanas un izpratnes. Vērtību veidošanas procesā lielu ieguldījumu var dot tieši folklora, kas ir vispārcilvēcisko vērtību avots. Mācību procesā ieteicams izmantot dažādas mācību metodes un metodiskos paņēmienus, kas veicina sadarbības prasmes, kā piemēram, rotaļu izmantošana stundās nostiprina iegūtās zināšanas un rosina skolēnus turpināt iepazīt folkloru. Diplomdarbā iekļautas 73 lappuses, 2 tabulas, 5 attēli, 79 bibliogrāfiskā saraksta vienības, pievienoti 19 pielikumi, kuros ietverti mācību stundās izmantotie izdales materiāli.

Work theme authored by the author of the diploma work Rita Rozentāle-Bogdanova: “Acquirement of anniversary festivity traditions in class 6.” The aim of the diploma work is to study in the theoretical and practical way the opportunities for the acquisition of the feast days of literature during the 6th grade classes in literature. Diploma work has 4 chapters summarizing the lessons learned in theoretical literature studies as well as the experience gained in pedagogical trials. The first chapter deals with the developmental and cultural interrelationships of an average school-age child. The second chapter includes the content and methodology of the anniversary feast in the 6th grade literature classes. The third chapter analyzes the role of literature in the basic education program. The fourth chapter describes the implementation of the teaching methodology system, as well as the compilation and analysis of the results of cooperation. The author's 7-hour methodological system for mastering the traditions of the Latvian people's years has improved pupil's knowledge, as evidenced by the results of empirical research. The author concludes that great attention must be paid to the acquisition of folklore in schools. Modern day-to-day life and technocracy have pushed Latvians away from the knowledge and understanding of ancestral traditions. In the process of creating values, the folklore, which is the source of universal human values, can be greatly contributed. In the learning process, it is recommended to use different teaching methods and methodological techniques that promote collaborative skills, for example, the use of toy sessions strengthens the acquired knowledge and encourages students to continue to get to know folklore. Diploma work includes 73 pages, 2 tables, 5 pictures, 79 bibliographic list items, attached 19 attachments, which include handouts used during study lessons.
Acquirement of anniversary festivity traditions in class 6th
Keywords: Skolas pedagoģija; gadskārtas; tradīcijas; saulgrieži; ieražas