7.klases skolēnu ar garīgās attīstības traucējumiem sociokultūras prasmju attīstīšana latviešu valodas stundās - Vītola, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēma: „7. klases skolēnu ar garīgās attīstības traucējumiem sociokultūras prasmju attīstīšana latviešu valodas stundās”. Šī darba mērķis ir izveidot un aprobēt didaktisko materiālu speciālās skolas 7. klases skolēniem ar garīgo atpalicību sociokultūras kompetences pilnveidošanai, konkrēti, prasmes izzināt lingvokulturoloģisko informāciju no dažādiem avotiem un izmantot to savā pieredzē. Darbā vispirms pētīta un apkopota informācija par bērnu ar garīgo atpalicību psiholoģiskajām un vecumposmu īpatnībām, par viņiem piedāvātajām izglītības iespējām, mērķiem un uzdevumiem, lai palīdzētu integrēties vispārizglītojošās skolās un sabiedrībā kopumā. Sociokultūras kompetences attīstīšani izmantota kulturēma balts, kas latviešiem simbolizē augstākās ētiskās vērtības. Darbā aplūkotas mācību metodes un paņēmieni, uzdevumu veidi, kas būtu piemēroti skolēniem ar speciālām vajadzībām, kā arī skolēnu vērtēšanas iespējas. Didaktiskais materiāls izstrādāts sešām latviešu valodas stundām, lai skolēni, pētot lingvokulturēmu balts, veidotu izpratni par valodu kā tautas kultūras un nacionālās identitātes sastāvdaļu, pilnīgotu izpratni par vārda sastāvu un polisēmiju, kā arī attīstītu prasmi izmantot dažādus lingvistiskus uzziņu avotus. Didaktiskā materiāla aprobācija parādīja, ka speciālo skolu audzēkņu apmācībai jāizstrādā piemēroti metodiskie un didaktiskie materiāli un sociokultūras kompetence jāpilnveido neatrauti no citu kompetenču attīstīšanas.

The theme of the diplome paper is „The development of sociocultural skills in the Latvian language lessons in class 7 for mentally disabled children”. The aim of this work is to make and approbate didactic material for class 7 mentally disabled children in order to improve their sociocultural competences, studying linguocultural information from different sources and using it in their own experience. The first part of the work deals with the information about children’s age group and their psychological peculiarities, besides, the education possibilities, aims and tasks are studied which help the children to integrate in schools of general education and in the society. To develop sociocultural competences, the culture concept white is used which for Latvians symbolizes the highest ethic values. This work also deals with teaching methods, different tasks and students` evaluation possibilities which are appropriate for mentally disabled learners. The didactic material is worked out for 6 Latvian language lessons so that investigating the linguocultural concept white the children have understanding about language as the part national identity, it also completes their understanding about the composition of the words and polysemy and develops the learners` skills to use different linguistic sources. The approbation of the didactic material showed that there must be worked out appropriate methodic and didactic materials and sociocultural competence must be formed developing other competences as well.
Development of socio – cultural skills of Grade 7 pupils with mental developmental disturbances at Latvian language lessons
Keywords: Pedagoģija