Valsts enerģētikas politika: Latvijas un Dānijas salīdzinājums - Kronberga, Zaiga (Latvijas Universitāte, 2012)
Pasaulē neatjaunojamo energoresursu kā nafta un dabasgāze ir ierobežotā daudzumā, taču pieprasījums pēc šiem energoresursiem arvien pieaug, kas rada papildus izaicinājumus valstu enerģētikas politikām, kurām ir jānodrošina drošas energoresursu piegādes, jāveicina energoefektivitāte, enerģētikas tirgus konkurētspēja un jānodrošina vides aizsardzība. Kā alternatīva neatjaunojamo energoresursu izmantošanai kļūst atjaunojamo energoresursu izmantošana enerģijas ražošanā, jo rada pozitīvas tendences valstu atkarībā no energoresursu importa, t.i., rada iespējas to samazināt, kā arī tie rada mazāku vides piesārņojumu nekā neatjaunojamie energoresursi. Darbā tiek apskatīta valsts ekonomiskās politikas būtība, tās mērķi un pieejas, kā arī apskatīta enerģētikas politika kā valsts ekonomiskās politikas sastāvdaļa. Enerģētikas politikas ietvaros tiek aplūkoti tās instrumenti, lielāku uzsvaru liekot uz atbalsta instrumentiem, kurus valdība īsteno, lai veicinātu atjaunojamo energoresursu izmantošanu enerģijas ražošanā. Darbā tiek veikta informācijas analīze par Latvijā īstenotajiem atbalsta instrumentiem atjaunojamajiem energoresursiem un tie salīdzināti ar Dānijā pieejamajiem atbalsta instrumentiem. Darbs sastāv no 79 lapaspusēm, 3 pielikumiem un darba izstrādē ir izmantoti 87 literatūras avoti. Atslēgvārdi: Valsts ekonomiskā politika, enerģētikas politika, atbalsta instrumenti, atjaunojamie energoresursi.

As energy resources such as oil and natural gas are scarce in the world, the always increasing demand for energy makes more challenges to energy policies that need to ensure secure energy supplies, provide energy efficiency, to encourage competitiveness of energy market and need to ensure the protection of environment. The use of renewable energy as an alternative in energy production becomes more urgent, because of its positive impact on dependence of import of energy, i.e. gives an opportunity to reduce it, and also makes much less of damage to environment than oil or natural gas. The thesis examines the essence of economic policy, its objectives and approaches, and also looks at energy policy as a part of economic policy. Strong emphasis has been made on instruments that are used within the energy policy, pointing out the ones that are used by governments to ensure the use of renewable energy resources in the production of energy. The information and data about available support instruments for renewable energy in Latvia and Denmark has been analyzed and made a comparison. The thesis consists of 79 pages, 3 appendices and 87 reference sources. Keywords: Economic policy, energy policy, support instruments, renewable energy.
State Energy Policy: Comparison of Latvia and Denmark
Keywords: Ekonomika