Pašnodarbināto personu grāmatvedība un nodokli Baltijas valstīs - Čaniža, Tanita (Latvijas Universitāte, 2017)
Pašnodarbināto personu vidū vērojamas neskaidrības kā pareizi kārtot grāmatvedību, kādi nodokļi jāmaksā šajā statusā, ar ko pašnodarbinātās personas statuss atšķiras no pērējiem uzņēmējdarbības veidiem. Mērķis izpētīt Baltijas valstīs pašnodarbināto personu reģistrācijas iespējas un darbības uzskaiti, izstrādāt priekšlikumus pašnodarbinātās personas darbības un grāmatvedības kārtošanas pilnveidošanai ņemot vērā un aizgūstot pozitīvo pieredzi Baltijas valstu vidū. Maģistra darbā novērtēts pašnodarbinātās personas statuss katrā Baltijas valstī, izpētīts, kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātajām personām, kā jākārto grāmatvedība pašnodarbinātajām personām Baltijas valstīs, kā arī sniegti priekšlikumi par pašnodarbinātās personas darbības un grāmatvedības pilnveidošanas iespējām.

Sel-employed personare confused about correct bookkeeping of the taxes paid that status, to the sel-employed status is different from another types of businesses. The aim of exploring the Baltix States, the self-employed registration and records to develop proposals for self-employed acitivities and bookkeeping improvement taking into account the positive and borrowing the nuancs of he Baltic countries. Master’s thesis assessed self-employed status of each Baltic country, studied what taxes must be paid to self-employed persons and how sort accounting to self-employed person in the Baltic States, as well provide proposals on self-employed Activities and accounting optimization options. Keywords: self-employed person, accounting, taxes, Baltic States, records.
Self-employed accounting and taxes in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; pašnodarbinātā persona; grāmatvedība; nodokļi; Baltijas valstis