Bioloģiskās kustības sintēze un izpēte klīnisku datorizētu testu nolūkā - Bērziņš, Ulvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Cilvēks prāts un, tā vizuālā sistēma spēj atšķirt uztverto informāciju un to iedalīt bioloģiskos (piem., cilvēks) vai citos objektos. Darbā tiek apskatīts, kā cilvēka vizuālā sistēma atpazīst bioloģiskas būtnes ar minimālu stimulu skaitu ekrānā, par stimulu izmantojot gaismas punktus. Šāda veida stimulus, kad bioloģiskas būtnes tiek attēlotas ar gaismas punktiem, sauc par bioloģiskajām kustībām. Cilvēka vizuālas sistēmas spēju atpazīt bioloģiskās kustības izmanto klīnisko pētījumu medicīnā. Cilvēkiem ar neiroloģiskām saslimšanām šī spēja ir samazināta. Darba ietvaros tika izstrādāta tīmekļa lietotne, kurā pieejamas dažādas bioloģisko kustību animācijas. Lietotnē tiek mērīts laiks, kas nepieciešams bioloģisko kustību atpazīšanai. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka bioloģiskās kustības atpazīšanu nozīmīgi ietekmē vecums, palielinoties vecumam, palielinās laiks, kas nepieciešams bioloģiskās kustības atpazīšanai. Bioloģiskās kustības atpazīšanu maznozīmīgi ietekmē ierīces platums jeb fiziskā ierīces izšķirtspēja, kā arī to ietekmē dzimums, sievietēm ir lielāks vidējais laiks, kas nepieciešams bioloģiskās kustības atpazīšanai. Pētījuma eksperimentālā grupa (cilvēki ar smadzeņu bojājumiem) katru nākamo testa uzdevumu nepilda ar tādu laika uzlabojumu, kā to dara kontrolgrupas pētījuma subjekti.

The human mind and its visual system are able to distinguish perceived information and divide the objects into biological (e.g. human) or others. The thesis discusses the human visual system’s ability to recognize biological creatures with a minimal number of stimuli on the screen (as stimuli representing light dots). This kind of stimuli (i.e., biological creatures represented by some eventually very few light dots) is called biological motion. The ability of human visual system to recognize biological motion is used in clinical tests. For people with neurological diseases this ability is weaker. As a part of the study, a web application was developed. In the web application there are available different kinds of biological motion animations. The web application measures time that is needed to recognize biological motion. The results of the study suggest that biological motion recognition is significantly dependent on age. Increasing age corresponds with increasing time that is needed to recognize biological motion. The recognition of biological motion does not significantly depend on the width of a device (physical resolution of a device) or gender, although women have greater average time needed to recognize biological motion. The experimental group (people with brain damage) did not complete each subsequent test task with the same time improvement effect as the subjects in the control group did.
Biological motion synthesis and research for clinical computational tests
Keywords: Datorzinātne; bioloģiskās kustības uztvere; klīniski datorizēti testi; tīmekļa lietotnes; Python