Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas personāla gatavība sniegt neatliekamo palīdzību vairākiem pacientiem pēc ķīmiska negadījuma - Kučins, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma: „Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas personāla gatavība sniegt neatliekamo palīdzību vairākiem pacientiem pēc ķīmiska negadījuma” Saindēšanās ar ķīmiskām vielām var būt cēlonis pacientu klīniski kritiskam stāvoklim. Vairumā gadījumu kodīgas vielas (arī amonjaks) izraisa tiešu ķīmisku dzīvo audu bojājumu. Kritiskā stāvoklī esošu pacientu primāras novērtēšanas un neatliekamo ārstniecisko pasākumu pamatā ir novērtēšana un reanimācijas pasākumi, dzīvībai svarīgo funkciju stabilizācijas principi. Pēc akūtas saindēšanās vidējā mirstība ir 1,3%, tad saindēšanās gadījumos ar kodīgām vielām no 8,43 līdz 18,46%. Latvija nav pasargāta no ķīmisko katastrofu postošām sekām. Ķīmiskas katastrofas tiek dēvētas par ārkārtas medicīniskām situācijām. Aktuāla ir neatliekamās medicīnas palīdzības dienestu gatavība sniegt palīdzību lielam skaitam cietušo. Visu līmeņu aprūpes personālam ir nozīmīga loma pacientu aprūpē. Bakalaura darba mērķis: noskaidrot un analizēt neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas personāla profesionālu gatavību sniegt neatliekamo palīdzību pacientiem pēc ķīmiska negadījuma. Pētniecības uzdevumi ir: 1.Veikt pieejamās zinātniskās literatūras apskatu, 2.Analizēt Betijas Ņūmenas māszinību teoriju saistībā ar pētāmo tēmu, 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu un veikt praktisku anketēšanu, 4.Apkopot pētījuma datus un veikt to analīzi, 5.Izstrādāt secinājumus un praktiskas rekomendācijas. Pētniecības procesa sākumā tika izvirzīta hipotēze: personāla profesionāla gatavība sniegt palīdzību ārkārtas situācijās ir atkarīga no iepriekšējās praktiskās pieredzes. Pētniecības instrumenti: strukturēta anketa, sastāv no 26 jautājumiem. Pētniecības metode: kvantitatīvā. Atslēgas vārdi: cietušā aprūpe, pacienta aprūpe, ķīmisks negadījums, dekontaminācija.

(in English) Bachelor's work theme: “The readiness of emergency medical and patient admissions clinic staff to provide emergency assistance to several patients after a chemical accident” Chemical poisoning may cause patients to be clinically critical. In most cases, corrosive substances (including ammonia) cause direct chemical damage to live tissues. The primary evaluation and emergency medical measures of patients in critical condition are based on evaluation and resuscitation measures, the principles of stabilisation of life-important functions. After acute poisoning, mean mortality is 1.3%, then poisoning with corrosive agents between 8,43 and 18,46%. Latvia is not immune from the devastating effects of chemical disasters. Chemical disasters are called emergency medical situations. The readiness of emergency medical services to provide assistance for a large number of victims is up to date. All levels of care staff play an important role in patient care. The goal of the bachelor's work: to clarify and analyse the professional readiness of emergency medical and patient admissions clinic staff to provide emergency assistance to patients after a chemical accident. Research tasks shall include: 1.To carry out an overview of available scientific literature; 2.To analyze the teaching theory of Betty Newman in relation to the subject matter, 3.Develop a study tool, a questionnaire and a practical ankelation, 4.Collect and analyse the study data; 5.Develop conclusions and practical recommendations. At the beginning of the research process, a hypothesis was raised: the professional readiness of staff to provide assistance in emergencies depends on previous practical experience. Research instruments: a structured questionnaire, composed of 26 issues. Research method: quantitative. Key words: victim care, patient care, chemical accident, decontamination.
The Readiness of Emergency Medical and Patient Admissions Clinic Staff to Provide Emergency Assistance to Several Patients After a Chemical Accident
Keywords: Medicīna; cietušā aprūpe; pacienta aprūpe; ķīmisks negadījums; dekontaminācija