Augu nosaukumu darināšana latviešu valodā - Danovska, Lauma Renāte (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Augu nosaukumu darināšana latviešu valodā” mērķis ir pētīt latviešu valodas augu nosaukumu darināšanas paņēmienus un līdzekļus. Teorētiskajā daļā apkopota informācija par vārddarināšanas paņēmieniem un līdzekļiem, kā arī sniegts konspektīvs ieskats pētījumos par augu nosaukumu darināšanu latviešu valodā. Darbā galvenokārt izmantota aprakstošā metode. Bakalaura darbā analizētie piemēri ekscerpēti no Ineses Ēdelmanes un Ārijas Ozolas vārdnīcas “Latviešu valodas augu nosaukumi” (2003). Darbā analizēts morfoloģiskais, sintaktiskais un semantiskais vārddarināšanas paņēmiens latviešu valodas augu nosaukumu darināšanā. Pētījumā secināts, ka augu nosaukumu darināšanā bieži izmantota sufiksācija, kā arī salikteņu un vārdkopu darināšana.

The aim of the bachelor thesis “The word formation of Latvian plant names” is to research word formation patterns and means of Latvian plant names. The information on word formation patterns and means is summarized in the theoretical part. The bachelor thesis includes an insight of previous research on the topic of word formation of Latvian plant names. The descriptive method is mainly used in the research. The examples, used in the analysis, are excerpted from the dictionary “Latvian plant names” (2003) by Inese Ēdelmane and Ārija Ozola. The morphological, syntactic and semantic word formation patterns are all analysed in the research. The results show that suffixation, compounding and the formation of subordinate word-group are widely used in the word formation of Latvian plant names.
The word formation of Latvian plant names
Keywords: Filoloģija; augu nosaukumi; vārddarināšana; vārddarināšanas paņēmiens; sufiksācija; saliktenis