Sīkā huligānisma kvalifikācijas problēmas - Barena, Dina (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma ir “Sīkā huligānisma kvalifikācijas problēmas”. Maģistra darba mērķis ir veicot pamatā tiesu prakses un judikatūras analīzi, tai skaitā, pētot ārvalstu tiesisko regulējumu, pētīt, izprast un raksturot sīko huligānismu kā administratīvo pārkāpumu, rast risinājumus problemātiskajiem jautājumiem. Mērķa sasniegšanai izvirzīti trīs uzdevumi. Īstenojot izvirzīto mērķi un uzdevumus analizēti tiesu nolēmumi 310 administratīvo pārkāpumu lietās laika periodā no 2011.gada līdz 2021.gadam, kopā izpētīti 310 pirmās instances tiesas spriedumi un 60 apelācijas instances tiesas spriedumi, arī judikatūra. Maģistra darbā analizējot administratīvā pārkāpuma – sīkais huligānisms – sastāvu un padziļināti pievēršoties kvalificējošo darbību analīzei autore secināja, ka katru no tām ir iespējams piepildīt ar saturu, kā arī tiesību norma ļauj personas huligānisko darbību loku paplašināt, ja vien darbības traucē sabiedrisko mieru un kārtību. Atslēgvārdi: sīkais huligānisms, kvalifikācija, lamu vārdi, tiesu prakses analīze.

The subject of the master's thesis is “Qualification problems of petty hooliganism”. The aim of the master's thesis is to find solutions to problematic issues by analysing court practice and case law, including researching foreign legal regulations, researching, understanding, and characterizing petty hooliganism as an administrative violation. To achieve the target, three tasks were created. Implementing the set goal and tasks, court rulings in 310 administrative violation cases in the period from 2011 to 2021 were analysed, a total of 310 judgments of the court of first instance and 60 judgments of the court of appeal, including case law, were studied. Analysing the composition of the administrative violation – petty hooliganism – in the master's thesis and focusing on the analysis of qualifying activities, the author concluded that each of them can be filled with content, as well as the legal provisions allows the extension of a person's hooligan activities, provided that activities interfere with public peace and order. Keywords: petty hooliganism, qualification, swearword, analysis of court practice.
Qualification problems of petty hooliganism
Keywords: Juridiskā zinātne; sīkais huligānisms; kvalifikācija; lamu vārdi; tiesu prakses analīze