Zīdaiņa temperaments un mātes kompetences izjūta sievietēm ar dažādu dzemdību vides pieredzi - Zande, Diāna (Latvijas Universitāte, 2010)
Rezumējums Pētījuma mērķis bija longitudināli izpētīt sieviešu mātes kompetences izjūtu pēcdzemdību periodā, kā arī mātes kompetences izjūtas saistības ar zīdaiņa temperamenta iezīmēm četrus mēnešus pēc dzemdībām, sievietēm ar dažādu dzemdību vides pieredzi. Pētījumā tika iesaistītas sievietes, kuras bez sarežģījumiem bija dzemdējušas bērnu; trīs – četras dienas pēc dzemdībām un četrus mēnešus vēlāk: 1) sievietes, kuras dzemdēja mājās (n=31); 2) sievietes, kuras dzemdēja stacionārā (n= 31). Pētījumā pielietotais instrumentārijs: Vecāku kompetences izjūtas aptauja (Parenting Sense of Competence Scale – PSOC, Johnston & Mash, 1989; Latvijā adaptējušas Skreitule – Pikše & Sebre, 2008); Zīdaiņa temperamenta aptauja - ļoti īsais variants (IBQ revised, very short form, Rothbart & Gartstein, 2008). Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka sievietes, kuras dzemdēja mājās, 3 – 4 dienas pēc dzemdībām norāda statistiski nozīmīgi augstāku kopējās mātes kompetences, efektivitātes un apmierinātības izjūtas līmeni, nekā sievietes, kuras dzemdēja stacionārā, bet 4 mēnešus vēlāk šādas atšķirības starp grupām nepastāv. Sievietēm, kuras dzemdēja mājās, 4 mēnešus pēc dzemdībām kopējais mātes kompetences izjūtas, efektivitātes un apmierinātības izjūtas līmenis ir statistiski nozīmīgi zemāks nekā 3 – 4 dienas pēc dzemdībām, bet stacionārā dzemdējušo grupā nepastāv atšķirības starp pirmo un otro mērījumu. Sievietēm, kuras pirms 4 mēnešiem dzemdēja stacionārā, kā arī visā izlasē kopumā, pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp mātes kopējo kompetences izjūtu un zīdaiņa negatīvo emocionalitāti; starp mātes apmierinātību un zīdaiņa negatīvo emocionalitāti. Mājās dzemdējušām mātēm šādas saistības nepastāv. Tāpat zīdaiņa negatīvā emocionalitāte nav saistīta ar mātes efektivitātes izjūtu nevienā no grupām, kā arī sievietēm izlasē kopumā. Atslēgas vārdi- sieviete, dzemdības mājās, dzemdības stacionārā, mātes kompetences izjūta, apmierinātība, efektivitāte, zīdaiņa temperaments

The objective of this study was to research longitudinally mothers’ sense of competence during postnatal period as well as the correlations between mothers’ sense of competence and infants’ temperament four months after the birth for women with home versus hospital birth experience. The sample for this study consisted of women who gave birth without complications: women who gave birth at a hospital (n=31) and women who gave birth at home (n=31). Data collection included the administration of two instruments – “Parenting Sense of Competence Scale” (PSOC), Johnston & Mash, 1989 and „Infant Behaviour Questionnaire” (IBQ) revised, very short form, Rothbart & Gartstein, 2008. The sample was surveyed four days after the birth giving and four months later. The results showed that women who gave birth at home reported statistical significant higher sense of competence, efficacy and satisfaction three to four days after birth giving than women who gave birth at a hospital, while no significant variance between the groups was reported four months later. It was also found that sense of competence, efficacy and satisfaction for women who gave birth at home was statistical significant lower after four months than the one reported at three to four days after the birth giving, while the women who gave birth at a hospital reported similar results at both reporting times. These results also showed that there is a significant negative association between mothers’ sense of competence and infants’ negative affect and mothers’ satisfaction and infants’ negative affect at four months post birth giving for women with hospital birth experience and within the whole sample. However no such correlation was found for the group of women with home birth experience. It was also found that infants’ negative affect could not be associated with mothers’ sense of efficacy in either group, nor in the whole sample. Key words: woman, home birth, hospital birth, mothers’ sense of competence, satisfaction, efficacy, infants’ temperament
Infant’s temperament and mother’s sense of competence for women with home versus hospital birth giving experience
Keywords: Psiholoģija