Vieglo elektrisko automobiļu attīstības tendences Latvijā - Kalvāne, Ivita (Latvijas Universitāte, 2024)
Auto tirgus radītās siltumnīcefekta gāzu emisijas ir ievērojami palielinājušās, un tās turpinās attīstīties arī nākotnē, ja netiks īstenoti kādi atbilstoši pasākumi. Tāpēc Eiropas Parlaments pēc kopīga balsojuma nolēmuši, ka visi transportlīdzekļi, ko pārdod ES līdz 2035. gadam ir jābūt videi draudzīgiem bezemisiju transportlīdzekļiem. Pamatojoties uz doto norādijumu, attīstīt elektriskos transportlīdzekļus, darba mērķis ir analizēt Latvijā vieglo elektrisko automašīnu pārdošanas apjomus un tendences. Elektriskie transportlīdzekļi pastāv jau ļoti ilgu laiku, taču pēdējos gados tie attīstās arvien straujāk, kas ir pateicoties vairākiem faktoriem, tostarp valsts atbalsta pasākumiem un infrastruktūras uzlabojumiem. Darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā apskatīti vieglo auto tirgus teorētiskie aspekti. Otrajā nodaļā aprakstīts elektrisko automobiļu vispārējs raksturojums. Trešajā nodaļā apskatīta elektroauto tirgus attīstība. Kā arī, darba pētījuma rezultātā, izstrādāti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi. Bakalaura darbs sastāv no 60 lapaspusēm.

Greenhouse gas emissions created by the auto market have increased significantly and will continue to grow in the future if no appropriate measures are implemented. Therefore, the European Parliament decided after a joint vote that all vehicles sold in the EU by 2035 must be environmentally friendly zero-emission vehicles. Based on the given instruction to develop electric vehicles, the main goal of this study is to analyze sales volumes and trends of electric cars in Latvia. Electric vehicles have been around for a very long time, but in recent years they have been developing rapidly, thanks to a number of factors, including government support measures and infrastructure improvements. The work consists of three chapters. The first chapter examines the theoretical aspects of the passenger car market. The second chapter describes the general characteristics of electric cars. The third chapter examines the development of the electric car market. Also, as a result of the work study, conclusions were drawn up and proposals put forward. The bachelor thesis consists of 60 pages.
Trend in the development of light electric vehicles in Latvia
Keywords: Ekonomika; Elektroauto; Elektroautomobiļu tirdzniecība; CO2- oglekļa dioksīds; Elektroauto uzlādes stacijas; Infrastruktūra