Ķīniešu rakstības attīstības vēsture - Orlova, Karolina (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Ķīniešu rakstības attīstības vēsture” ir veltīts ķīniešu rakstības izpētei, ar mērķi noskaidrot, kā šī sarežģītā rakstības sistēma spējusi attīstīties un saglabāties no tas radīšanas brīža līdz pat mūsdienām. Neviena cita ideogrāfiska rakstība pasaulē nav spējusi to izdarīt. Darbs parāda ķīniešu hieroglifu pilnveidošanos vēstures gaitā no arhaiska laika posma līdz mūsdienām, kā arī tiek izceltas ķīniešu rakstības īpašības, raksturojot tādas iezīmes, kā hieroglifu daudznozīmību, grafisko struktūru u.c. Darbs ir sadalīts divās daļās, pirmā ir veltīta ķīniešu rakstības izpētei, tās rašanās vēsturei, kurā ietverts apskats no gan mūsdienu zinātniskā skatu punkta, gan arī senķīniešu sabiedrības redzējumā, pieminot dažādas leģendas un mītus. Tiek analīzeti ķīniešu rakstības pirmie arheoloģiskie pieminekļi un to vēstījums, par tā laika cilvēka nodarbi, ticējumiem u.c. Kā arī veltīta ķīniešu rakstības saskarsmei un līdzībai ar citām rakstībām. Tiek arī apskatīti pierakstīšanas veidi senatnē, un to attīstības gaita. Otrā daļa sniedz priekšstatu par ķīniešu rakstības māksliniecisko pusi, ta ir veltīta ieskatam Ķīnas kaligrāfijā, un tas ietekmē rakstības attīstības procesu, parādot, ka ķīniešu rakstība nav tikai informācijas fiksēšanas līdzeklis. Kultūras izolācijas dēļ ķīniešu rakstība spējusi saglabāties līdz mūsdienam. Ķīniešu raksība izgājusi caur vairākiem attīstības pomiem un, neskatoties uz daudziem mēģinājumiem to padarīt vieglāk uztveramu, vispārējie tās principi palikuši nemainīgi. Tā savā attītības gaitā ieguva augstu makslinicisku vērtību. Darba mērķis ir izpētīt rakstības attīstības vēsturi un tās specifiskās iezīmes. Darbs iedalīts divas daļās. Pirmā: ķīniešu rakstības izcelsme, tās attīstības gaita un fiksēšanas veidi. Otrā : rakstības mākslinieciskā puse un tās izpausme vēstures gaitā. Darba pielikumā ir attēli ar hieroglifu un rakstības piederumu piemēriem.

The present bachelor’s paper „ The History of Chinese Writing Development” is devoted to the examination of Chinese writing with the purpose to clarify how this complicated writing system has managed to develop and preserve itself from the moment of its creation up to nowadays. Not only other ideographic writing in the world has been capable of doing this. The paper indicates the improvement of Chinese hieroglyphs within the course of time from archaic times up to nowadays; it also specifies the characteristics of Chinese writing by denoting such features as a multiple meaning of characters, their graphic structure etc. The present paper is divided into two parts; the first one is devoted to the examination of Chinese writing, the history of its origins, which includes the observation both from modern scientific point of view and from the Old Chinese society perspective by mentioning various legends and myths. The first archeological monuments of Chinese writing and their message have been analyzed regarding the human beings, occupation, beliefs etc., which is also devoted to the co-operation and similarity of the Chinese writing to other types of writing. Ancient types of writing and their development stages are also discussed. The second part provides with the explanation regarding the artistic value of Chinese writing, it is devoted to the insight into the Chinese calligraphy and it influences the writing development process showing that the Chinese writing are not only the means of recording information. Due to the cultural isolation the Chinese writing has been capable to preserve itself up to nowadays. The Chinese writing has come through various stages of development and despite multiple ways to make it easier perceivable general principles have remained stable. It was obtained high artistic value in its stage of development. The purpose of the present paper is to explore the history of writing development and its specific features. The paper is divided into two parts: origins of Chinese writing, it development and kinds of fixation. The second one: the artistic side of writing and its manifestation within the course of history. The supplement contains the pictures within the examples of characters and stationery sets.
The History of Chinese Writing Development
Keywords: Āzijas studijas