Komunikācijas prasmju veicināšana 5 gadu veciem bērniem ar autiskā spektra traucējumiem - Sivko, Alīna (Latvijas Universitāte, 2023)
“Komunikācijas prasmju veicināšana 5 gadu veciem bērniem ar autiskā spektra traucējumiem” Darba autore: Alīna Sivko Zinātniskā vadītāja: Lektore, Mg.paed. Egija Laganovska Kvalifikācijas darba apjoms: 40 lpp. (bez pielikumiem), 4 tabulas, 6 attēli, 5 pielikumi, izmantots 31 literatūras avots. Kvalifikācijas darbā ir veikts teorētiskais un praktiskais pētījums par 5 gadīgo bērnu ar autiskā spektra traucējumiem komunikācijas prasmju veicināšanu rotaļā. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 daļām. Pirmajā daļa tika analizēta zinātniskā literatūra par pētāmo jautājumu. Otrajā daļā ir organizēts un veikts empīrisks pētījums, kura laikā tika iegūta atbilde uz jautājumu, kā rotaļa pilnveido 5 gadīgo bērnu ar autiskā spektra traucējumiem komunikācijas prasmes. Tika veikta bērnu vecāku anketēšana. Analizēti rezultāti, izdarīti secinājumi. Atslēgas vārdi: komunikācijas prasmes, autiskā spektra traucējumi, rotaļa, veicināšana. Darbā tika izstrādātas rekomendācijas pirmsskolas skolotājiem rotaļas organizēšanā bērniem ar AST komunikācijas prasmju veicināšanai, kurām ir praktiska pielietojuma nozīme.

“Promotion of communication skills for 5 years old children with autism spektrum disorders”. Author of the paper: Alina Sivko Scientific leader: Lektore, Mg.paed. Egija Laganovska Volume of qualification paper: 40 pages (without appendices), 4 tables, 6 images, 5 appendices, 31 literature sources used. In the qualification paper, has been performed a theoretical and practical study on the promotion of communication skills of 5-year-old children with autistic spectrum disorders in play. The qualification paper consists of 2 parts. In the first part, the scientific literature on the researched question was analyzed. In the second part, an empirical study was organized and conducted, during which an answer was obtained to the question of how play promotes the communication skills of 5-year-old children with autistic spectrum disorders. A survey of the children's parents was carried out. Results analyzed, conclusions drawn. Key words: communication skills, autistic spectrum disorders, play, promotion. The work developed recommendations for preschool teachers in organizing play for children with AST for the promotion of communication skills, which have a practical significance.
Promotion of communication skills for 5 years old children with autism spectrum disorders
Keywords: Izglītības zinātnes; komunikācijas prasmes; autiskā spektra traucējumi; rotaļa; veicināšana