Elektronisko un parasto cigarešu smēķēšanas akūtas ietekmes uz sirds-asinsrites sistēmas parametriem izvērtējums ikdienas smēķētājiem - Zaiceva, Lana (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopš 2008. gada, kad tika izgatavota pirmā elektroniskā cigarete (e-cigarete), strauji pieaug cilvēku skaits, kas sāk tās lietot jeb, kā tas pareizi tiek saukts, veipot (veipošana – no angļu valodas “to vape, vaping, vape”- 'tvaiks' – elektroniskās cigaretes lietošana). Tomēr veipošanas akūta un hroniska ietekme uz cilvēka organisma funkcijām nav detalizēti izpētīta. Pētījums tika veikts ar mērķi noskaidrot divu veidu cigarešu – elektronisko un parasto, smēķēšanas akūtu ietekmi uz sirds un asinsrites sistēmas funkcionālajiem parametriem. Akūts smēķēšanas un veipošanas efekts tika novērtēts 12 klīniski veseliem vīriešiem (24±2 gadi) ar smēķēšanas stāžu 1.5±1.0 pakgadi. Pētījuma ietvaros katra pētāmā persona smēķēja/veipoja katru cigarešu veidu divas reizes. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika reģistrēts arteriālais asinsspiediens, izmantojot elektronisko spiediena mērītāju; perifēro asiņu piesātinājums ar skābekli un sirdsdarbības frekvence, izmantojot oksihemometru; ādas temperatūra vienas rokas plaukstas virspusē, izmantojot distantas temperatūras mērīšanas termometru. Apkopojot iegūtos rezultātus, ir konstatēts, ka smēķēšana un veipošana nerada fizioloģiski būtisku, tūlītēju ietekmi uz arteriālā asinsspiediena svārstībām, kā arī asins piesātinājumu ar skābekli. Smēķēšana un veipošana izsauc statistiski būtisku ietekmi uz sirdsdarbības frekvenci, izsaucot tās palielināšanos gan smēķēšanas/veipošanas laikā, gan tūlītēji pēc tās. Smēķēšanas un veipošanas laikā un tūlītēji pēc tās ķermeņa perifērā temperatūra samazinās lineāri. Pētījuma rezultātā var secināt, ka jaunu, klīniski veselu izmeklējamo personu, ikdienas smēķētāju, grupā ar nelielu smēķēšanas stāžu smēķēšanas un veipošanas efekti uz pētītajiem sirds-asinsrites parametriem nav statistiski būtiski atšķirīgi. Elektronisko cigarešu lietošana, kā alternatīva parastajām cigaretēm, ir jāturpina pētīt, lai varētu noteikt, vai ilgstoša e-cigaretes lietošana salīdzinoši mazāk kaitē cilvēka veselībai.

Since 2008, when the first electronic cigarette (e-cigarette) was made, the number of people starting to use them is rapidly increasing. However, the acute and chronic effects of vaping have not been well studied. The purpose of this study was to examine the acute effects of electronic and conventional cigarettes smoking on the cardiovascular system parameters. Acute smoking and vaping effects were evaluated for 12 clinically healthy men (24 ± 2 years) with a smoking experience 1.5 ± 1.0 year, each study person smoked/vaped every type of cigarette twice. To reach the aim of the study, arterial pressure was recorded using an electronic blood pressure monitor; blood saturation with oxygen and heart rate using oxyhemometer; the skin temperature on the superficial part of one hand was measured from a distance. The results of the study indicate that smoking and vaping do not produce physiologically significant, acute effects on arterial blood pressure fluctuations, as well as blood saturation with oxygen. Smoking and vaping show significant heart rate increase. Body peripheral temperature during smoking and vaping and immediately after stop smoking/vaping decreases linear. In results of the investigation it is concluded that in a group of young, clinically healthy everyday smokers with a small smoking experience (1.5 ± 1.0 package) the effects of smoking and vaping on the cardiovascular parameters are not statistically significantly different. The use of electronic cigarettes, as an alternative to conventional cigarettes, should continue to be studied in order to determine whether long-term use of e-cigarettes is relatively less harmful to human health.
Valuation of acute effect of electronic cigarettes and regular cigarettes on the parameters of the cardiovascular system in daily smokers
Keywords: Bioloģija; smēķēšana; veipošana; sirdsdarbības frekvence; arteriālais asinsspiediens; asins piesāte ar skābekli