Vērtību saistība ar pašcieņu jauniešiem. - Bārtule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā tika pētītas jauniešu personīgās vērtības, to atšķirības starp dzimumiem un saistība ar pašcieņu. Pētījuma rezultātos tika konstatēts, ka sievietes augstāk vērtē saskaņas vērtības, bet vīrieši - varas vērtības. Pašcieņa visā izlasē saistīta ar piecām vērtībām – sasniegumiem, varu, saskaņu, tradīcijām un universālismu. Vīriešu vidū novērota būtiski augstāka pašcieņas un hedonisma saistība nekā sievietēm. Netika konstatētas saistības starp pašcieņu un labsirdības, pašpaļāvības, stimulācijas un drošības vērtībām. Starp vīriešiem un sievietēm netika konstatētas atšķirības pašcieņas rezultātos.

The current study investigates personal values of adolescents, their difference between genders and connection to self-esteem. The results of the study show, that women rate conformity values higher, whereas men rate power values higher. Selection-wise self-esteem corelated with five values – conformity, tradition, universalism, achievement and power. In the men sample a significantly higher connection between self-esteem and hedonism was discovered. No significant connection was found between self-esteem and benevolence, self-direction, stimulation and security. There were no differences in self-esteem between men and women.
Value and self-esteem relation in youth.
Keywords: Psiholoģija; vērtības; pašcieņa; dzimumatšķirības; vērtību saistība