Haloperidola un mildronāta efekti uz žurku apmācību Barnes labirinta testā - Māgure, Ingrīda (Latvijas Universitāte, 2013)
Atmiņa ir process, kas balstās uz jūtīgām sinaptiskām modifikācijām smadzeņu apgabalos. Atmiņu var pasliktināt dažādas saslimšanas, tai skaitā šizofrēnija, vielas, ko izmanto tās ārstēšanai, piemēram, antipsihotiskais līdzeklis haloperidols. Tādēļ aktuāli ir meklēt jaunas nootropās vielas, kuras novērstu radušos atmiņas traucējumus. Iespējams, mildronāts, kam piemīt kognīciju uzlabojošas īpašības, spētu novērst šos bojājumus. Šajā darbā tika pētīti haloperidola (1 mg/kg) un mildronāta (50 un 100 mg/kg) efekti, pēc 3 nedēļu vielu ievadīšanas, uz žurku telpisko atmiņu Barnes labirinta testā. Rezultāti liecina, ka haloperidola iedarbība pasliktina apmācības procesu un rada atmiņas traucējumus. Mildronāts abās testētajās devās apmācības 4. dienā uzlabo haloperidola izraisītos traucējumus, taču testa jeb atmiņas pārbaudes dienā to neietekmē.

Memory is a process that is based on sensitive synaptic modifications in brain areas. Memory can be impaired by a variety of diseases, like schizophrenia, and substances, used for treatment, e.g., antipsychotic haloperidol. Therefore, it is necessary to look for new nootropic substances, which will prevent memory disorders. Mildronate has cognition enhancing properties. Therefore, it might be able to prevent this damage. There were investigated the effects of haloperidol (1 mg/kg), mildronate (50 and 100 mg/kg) after 3 weeks’ injections of substances on rats’ spatial memory in Barnes maze test. The results showed that the effect of haloperidol impaired the learning process, caused memory disorders. Tested doses of mildronate on the 4th training day improved disturbances of haloperidol, but on the day of the memory test-did not affect.
Haloperidol and mildronate effects on rat's learning abilities in Barnes maze test
Keywords: Farmācija