Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas, un pazīsti savu klientu politikas ietekme uz bankas klienta uzvedību. - Arseņjevs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas sistēmas analīze komercbankā „X”. Darba mērķis ir analizēt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas komercbankā „X”, atklāt iespējamās nepilnības šajā sistēmā un izstrādāt priekšlikumus šīs sistēmas pilnveidošanai un attīstībai. Darbs sastāv no trijām nodaļām, kuras sevī iekļauj gan teorētisko, gan praktisko informāciju par pētāmo problēmu. Darba pirmajā nodaļā tiks apskatīts noziedzīgi iegūtu līdzekļu teorētiskais pamatojums, kas ir nepieciešams, lai izprastu darba otrajā nodaļā analizēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu komercbankā „X”. Darba trešajā nodaļā tiek papildus analizēti dažādi šīs sistēmas aspekti, lai varētu izdarīt pilnvērtīgus secinājumus un priekšlikumus tās pilnveidei. Maģistra darbā iekļautas 98 lapaspuses,6 tabulas, 28 attēli, 3 pielikumi, izmantoti 42 literatūras avoti. Maģistra darbā ir secināts, ka Bankas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēma atbilst tai izvirzītajām prasībām gan no Latvijas Republikas normatīvo dokumentu puses, gan atbilstoši starptautiskajām labas prakses prasībām, tās kopējā kvalitāte var tik vērtēta, kā apmierinoša. Bankas iekšējās kontroles sistēmas dokumenti ir atbilstoši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska stingrai pārvaldīšanai un papildus uzlabojumi tajos nav nepieciešami. Maģistra darbā ir izvirzīts priekšlikums, ka komercbankas „X” vadībai būtu jāatvēl papildus līdzekļi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas pārvaldīšanas uzlabošanai, un tieši, Bankā izstrādāto normatīvo dokumentu stingras ievērošanas nodrošināšanai praktiskajā ikdienas darbā, kā arī tās turpmākai attīstībai, pakāpeniski ieguldot resursus sistēmas uzlabošanā un pilnveidošanā. To varētu panākt, pārdalot Bankas rīcībā esošos līdzekļus un nosakot prioritātes. Tas nodrošinātu efektīvāku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas funkcionēšanu. Šī maģistra darba ietvaros veiktais pētījums, var tik izmantots Komercbankas „X” noziedzīgie iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas uzlabošanai un attīstībai. Atslēgas vārdi: Noziedzīgie iegūtu līdzekļu legalizācija, noziedzīgie iegūtu līdzekļu legalizācija novēršanas iekšējās kontroles sistēma, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risks, komercbanka „X”, LR likumu un MK noteikumi, Patiesā labuma guvējs un klientu padziļināta izpēte.

The subject of the Master's thesis is “Analysis of control system of the money laundering and terrorist financing prevention in a commercial bank "X". The objective is to analyze the money laundering and terrorist financing prevention system in commercial bank "X", identify gaps in the system and develop proposals for the improvement and development. The work consists of three chapters, who include both theoretical and practical information about the research problem. The first chapter deals with the theoretical issues of illegally acquired money. In the second chapter the money laundering and terrorist financing prevention system for commercial bank "X", has been analyzed. The third chapter consists of a more specific addition analyze of various aspects of this system, in the end conclusions and suggestions for its improvement has been proposed. Master's work includes 98 pages, 6 tables 28 files ,3 Annex, used 42 sources. Master thesis concludes that the Bank's money laundering and terrorist financing prevention internal controls system meets with the requirements of the Latvian Republic and normative documents and has been kept in accordance with international good practice, its total quality can be assessed as satisfactory. In Master thesis has been made proposal that in commercial bank "X" additional funds should be allocated to improve money laundering and terrorist financing prevention internal control systems, especially to integrate bank regulatory documents in practical daily work, Continued development by investing resources in improving the framework and development needs to be done. This could be achieved through the reallocation of the available resources and setting priorities. This will ensure more effective money laundering and terrorist financing prevention system functioning. This master thesis within the framework of a study can be used for commercial banks "X" to improve and develop the money laundering and terrorist financing prevention system. Keywords: Money-laundering, money laundering prevention internal controls system, money laundering risk, commercial bank "X", Latvian Republic Law and the rules of Cabinet of Ministers, beneficial owner, and customer due diligence.
Impact of onli-money laundering and know your customer polices on bank client behavior.
Keywords: Ekonomika