Pieteikuma termiņi administratīvajā tiesā. - Škutāne, Liena (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tēma ir „Pieteikuma termiņi administratīvajā tiesā”. Darbā ir apskatīts pašreiz spēkā esošo pieteikumu administratīvajā tiesā iesniegšanas termiņu regulējums, kas ir personas pamattiesību, tiesības uz taisnīgu tiesu, ierobežojums. Šī darba mērķis bija izpētīt un izanalizēt pieteikuma iesniegšanas termiņus teorijā un praksē Latvijā. Darbā tiek pausts viedoklis, ka ierobežojums neatbilst prasībām, kādas ir izvirzītas pamattiesību ierobežojumiem tiesiskā valstī, kuras pamatā ir cilvēka pamattiesību aizsardzība. Veicot normatīvo aktu, teorijas un tiesu prakses izpēti, un salīdzinājumu ar citu valstu regulējumiem, darba autore nonāk pie secinājumiem, kas vedina uzsākt diskusiju par spēkā esošā Administratīvā procesa likuma regulējuma izmaiņām, jo darbā tiek secināts, ka šāds regulējums neatbilst tiesiskas valsts principiem. Atslēgvārdi: tiesības uz taisnīgu tiesu, tiesības uz pieeju tiesai; pieteikums administratīvajai tiesai, pieteikuma iesniegšanas termiņš, pārsūdzēšanas termiņš; samērīguma princips.

The theme of the Paper is “Application Terms for the Administrative Court”. There is currently valid submission terms’ regulation of applications’ for the administrative court reviewed in the Paper, which is abridgment of person’s fundamental rights and rights to equitable justice. The aim of the Paper was to explore and analyse submission terms for applications in theory and practice in Latvia. There is an opinion expressed in the Paper that the abridgement mismatch the demands which are raised to abridgements of fundamental rights in a judicial state which is based on the protection of human’s fundamental rights. While doing the research of normative deeds, theory and jurisprudence and making a comparison with regulations in other countries, the author of the Paper comes to the conclusions which lead to start a discussion about the changes of the valid Administrative court law regulations as it can be concluded from the Paper that such regulation mismatches the principles of a judicial state. Keywords: rights to equitable justice; rights to accessibility to the court; application for the administrative court; term of application submission; term of judicial review; principle of proportionality.
Application terms for the administrative court.
Keywords: Juridiskā zinātne