Skandināvu personvārdu atveide Latvijas mediju vidē - Freimane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās arvien vairāk iedzīvotāju informāciju iegūst caur elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuros var izlasīt jaunākās ziņas par notikumiem pasaulē. Samērā daudz ir ziņas, kas ir veltītas dažādām atpazīstamām svešzemju izcelsmes personām, piemēram, sportistiem, mūziķiem, politiķiem, utt. Lasītājam var būt zināms personas vārds oriģinālvalodā, tādēļ tas ir viens no iemesliem, kāpēc personvārda pareiza atveide interneta medijos un ne tikai ir būtiska. Maģistra darbā tika pētīts, cik atbilstoši pastāvošajām vadlīnijām Latvijas interneta medijos tiek atveidoti skandināvu, precīzāk, zviedru un norvēģu cilmes personvārdi. Tika izvirzīta hipotēze par to, ka dažādos Latvijas interneta ziņu portālos vienu un to pašu personvārdu atveide var atšķirties, piemēram, var pastāvēt vārda atveides paralēlvarianti, utt. Pētījuma mērķim tika izvēlēti trīs Latvijas interneta ziņu portāli – DELFI, TVNET un LSM un visos trijos portālos tika sameklēti 122 personvārdu atveides piemēri, kuri tad tika salīdzināti un analizēti. Kā pētījuma metode tika izvēlēta satura analīze, jo tā tika uzskatīta par vispiemērotāko pētniecības metodi, ņemot vērā pētījuma sfēru un pētījuma priekšmetu. Pēc pētījuma gaitā iegūtajiem rezultātiem, var secināt, ka skandināvu cilmes personvārdi interneta medijos lielākoties tiek atveidoti atbilstoši vadlīnijām un bet dažādos portālos var pastāvēt atšķirības to pašu personvārdu atveidē.

The number of people using Internet media is increasing nowadays. A lot of news is related to persons of a foreign origin, for example, politicians, musicians, athletes, etc., and it is important to render the names correctly so that the names can be recognizable. The Master Thesis is devoted to the research of rendering of Scandinavian, namely, Swedish and Norwegian personal names in Latvian Internet media and how correctly the personal names are rendered in accordance with the current provisions for rendering of Scandinavian personal names into Latvian. The research hypothesis is the following - in Latvian media written form of Scandinavian personal names in different Latvian websites can be rendered slightly differently, for instance, slightly diverse spelling, the use of Latvian diacritic marks, etc. Some of the largest Latvian news websites - TVNET, DELFI and LSM have been selected for the purpose of the research and from these websites 122 personal names have been collected and then analysed. Content analysis has been selected as the most appropriate research method due to the field and the scope of the research. On analysing the results, we can conclude that Scandinavian personal names are rendered in Latvian media in most cases in accordance with the current provisions and the names can be rendered in different news websites diversely.
Rendering of Scandinavian Personal Names in Latvian Media
Keywords: Valodniecība; skandināvu personvārdi; skandināvu personvārdu atveide; personvārdu atveides principi; Latvijas interneta mediji; elektroniskie plašsaziņas līdzekļi