Silīcija kristālu audzēšanas procesa videomateriāla apstrāde - Feščenko, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir veltīts mašīnu redzes sistēmai, kas nodrošina lietņa diametra svārstību kontroli silīcija kristālu audzēšanas metodei, ko Latvijā bāzēts uzņēmums SIA "KEPP EU" izmanto saules bateriju kategorijas monokristālu ražošanai. Darba galvenie mērķi ir: izpētīt izmantoto silīcija kristālu ražošanas metodi, iepriekšējus EDI un KEPP EU veiktos pētījumus, kas rezultēja apskatītās mašīnu redzes sistēmas izstrādē, un uzlabot tās attēlu apstrādes algoritmus, lai uzlabotu specifiskas metrikas noteikšanas precizitāti un ātrdarbību. Darbā tiek aprakstītas populārākas silīcija kristālu audzēšanas metodes, izstrādātā mašīnu redzes sistēma un attēlu apstrādes algoritmi, ko darba autors izmantoja uzlabojumu veikšanai un alternatīvu risinājumu izstrādei, kas tiek salīdzināti ar izstrādāto sistēmu, lai gūtu priekšstatu par to efektivitāti.

This paper is dedicated to machine vision system, that enables ingot diameter fluctuation control in silicon crystal growth method, that is used for solar cell grade silicon manufacturing by Latvian company "KEPP EU" LLC. Main goals are: to research silicon crystal growth method that is being used, previous researches, held by EDI and KEPP EU, which resulted in the development of viewed machine vision system, and make improvements to its image processing part to improve specific metric detection accuracy and performance. Paper contains description of widely used silicon crystal growth methods, developed machine vision system and image processing algorithms, used by author to make improvements and develop new solutions, that are being compared with developed system to gain insight into their effectiveness.
Silicon crystal growth process video footage processing
Keywords: Datorzinātne; silīcija kristālu audzēšana; mašīnu redze; attēlu apstrāde; fotoelementi; saules baterijas