Ķīmiskie darba vides riski kokapstrādes nozarē un preventīvie pasākumi to novēršanai - Muižniece, Alīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Ķīmiskie darba vides riski kokapstrādes nozarē un preventīvie pasākumi to novēršanai. Alīna Muižniece, zinātniskā vadītāja Dr. chem., asoc. Prof. Anda Prikšāne. Maģistra darbs, 78 lappuses, 16 attēli, 14 tabulas, 39 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā veikta literatūras analīze par kokapstrādē sastopamajiem ķīmiskajiem darba vides riskiem un to iespējamo ietekmi uz darbinieka veselības stāvokli. Veikta impregnēšanas cehā nodarbināto aptauja, analizētas impregnēšanas tehnoloģijas un ķīmiskās apstrādes darba šķīdumu sastāvdaļas. Ķīmisko darba vides risku novērtēšana veikta, izmantojot Austrijas, Anglijas, Londonas Imperiālās koledžas, Latvijas, Somijas un Apvienoto Arābu Emirātu, Somijas un Latvijas novērtēšanas metodes. Nobeigumā sniegtas praktiskās rekomendācijas ķīmisko darba vides risku ietekmes samazināšanā un izstrādāti preventīvie pasākumi.

Impact of chemical working environment risks on woodworking employees and preventive measures for health promotion. Alīna Muižniece, supervisor Dr.med.,asoc. prof. Anda Prikšāne. Master’s thesis, 78 pages, 16 figures, 14 tables, 39 literature references, 2 appendices. In Latvian. In these theses literature analyses are performed about risks of chemical working environment on woodworking employees and impact on their health. The questionnaire of impregnation process workers is analysed, the impregnation technology and components of chemicals liquids are studied. Risk assessment of chemical work environment is carried out using Austrian, English, Imperial College London, Latvian and the United Arab Emirates, Finnish and Latvian assessment methods. Finally, practical recommendations of risk reduction for chemical working environment are given and preventive measures are developed. CHEMICAL RISKS, WOODWORKING, IMPREGNATION, CHEMICAL WOOD PROCESSING, PREVENTIVE MEASURES
Impact of chemical working environment risks on woodworking employees and preventive measures for health promotion.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ĶĪMISKIE RISKI,; KOKAPSTRĀDE; IMPREGNĒŠANA; KOKSNES ĶĪMISKĀ APSTRĀDE; PREVENTĪVIE PASĀKUMI