Augšup-pārveidotā luminiscence ar erbija joniem aktivētā oksifluorīdu stiklā un stikla keramikā - Osis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba gaitā tika iegūti oksifluorīdu stikla un stikla keramikas paraugi ar erbija piejaukumiem. Stikla keramikas paraugu pagatavošana veikta dažādās karsēšanas temperatūrās. Paraugiem ir izmērīti augšup - pārveidotās luminiscences spektri, kuros tika novērotas erbija jonam raksturīgās luminiscences joslas. Paraugiem ir izmērītas luminiscences dzišanas kinētikas, pēc kurām analizēti augšup-pārveidotajā luminiscencē notiekoši procesi. Balstoties uz eksperimentālajiem datiem, tiek spriests par augšup-pārveidotās luminiscences procesu dabu stikla un stikla keramikas paraugos, kā arī tiek parādīta kristāliskās fāzes ietekme uz augšup-pārveidotās luminiscences efektivitāti.

In the course of work erbium doped oxyfluoride glass and glass ceramics samples were obtained. For the samples up-conversion luminescence spectra where measured, in which luminescence bands typical for erbium ion were observed. As well luminescence decay kinetics where measured, by which were measured ongoing processes in UC luminescence. On the basis of experimental data were discussed the UC luminescence processes’ nature in the samples of glass and glass ceramics, and the impact of the crystalline phase on the UC efficiency was also displayed.
Up-conversion luminescence in erbium doped oxyfluoride glass and glass ceramics
Keywords: Fizika