Polifarmācijas izvērtējums pacientiem ar hipertensiju divās ģimenes ārstu praksēs - Kaudze, Marta (Latvijas Universitāte, 2018)
Polifarmācija ir vairāku zāļu lietošana vienlaikus. Ar definējumu ‘’vairākas zāles’’ visbiežāk saprot 3 un vairāk medikamentu lietošanu. Polifarmācija ir aktuāla pacientiem ar kardiovaskulārām slimībām, turklāt šīs saslimšanas bieži ir tieši vecāka gadagājuma cilvēkiem. Lietojot vairākas zāles vienlaikus, iespējamas mijiedarbības. Senioriem ir raksturīgi orgānu funkciju traucējumi un vairākas hroniskas slimības, kas it īpaši sarežģī zāļu ordinēšanu šīs vecuma grupas pacientiem. Darba mērķis: Izpētīt pacientu ar hipertensiju ārstēšanā izmantoto zāļu lietošanas tendences un šo zāļu mijiedarbību būtiskumu divās ģimenes ārstu praksēs Rīgā par periodu no 2018. gada 17. janvāra līdz 2018. gada 28. martam. Materiāli un metodes: Tika analizētas pacientu ambulatorās kartes divās ģimenes ārstu praksēs pacientiem ar hipertsensijas diagnozēm, kuri vienlaicīgi lieto vismaz trīs medikamentus. No apkopotiem datiem tika analizētas medikamentu kombinācijas un ņemtas vērā tieši būtiskās mijiedarbības, izmantojot zāļu mijiedarbību kalkulatorus datu bāzēs (UpToDate, drugs.com). Statistikas metodēs tika izmantots Microsoft Office Excel 2016 un Rstudio, izmantojot Spīrmana ranku korelāciju, lai izvērtētu, vai mijiedarbību skaits pieaug, palielinoties medikamentu skaitam. Korelācija tika uzskatīta par statistiski nozīmīgu, ja p vērtība bija <0,05. Rezultāti: Kopumā no 59 pacientiem datu bāzē UpToDate būtiskais D līmenis tika konstatēts 14 pacientiem un 22 medikamentu mijiedarbības. Drugs.com nozīmīgais līmenis tika konstatēts 11 reizes 10 pacientiem. Vidēji tika izrakstīti 5,6 medikamenti, visbiežāk aktīvā viela bisoprolols. Secinājumi: Būtiskākās mijiedarbības saistītas ar hiperkaliēmijas un asiņošanas riska pieaugumu, alerģisku reakciju un infekciju risku, kā arī konkrētu zāļu darbības pastiprināšanos vai pavājināšanos organismā. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka ir atšķirības starp abām datu bāzēm zāļu-zāļu mijiedarbību dažādu pakāpju būtiskuma definējumā, tāpēc analizējot zāļu-zāļu mijiedarbības, ir jāņem vērā gan vairākos literatūras avotos (datu bāzēs) minētais, gan arī šo atšķirību būtiskums.

Polypharmacy is the use of multiple medicines at the same time. The term ‘’multiple drugs’’ most commonly refers to the use of 3 and more drugs. Polypharmacy is popular for patients with cardiovascular disease, and these diseases are often linked directly to elderly people. Interactions may occur if multiple drugs are taken at the same time. Elderly patients are characterized by organ dysfunction and several chronic diseases, which complicates the treatment of patients in this age group in particular. Aim of the work: Investigate the trends in the use of medicinal products for treating patients with hypertension and the relevance of the drug interactions in two general practitioners in Riga for the period from 17 January 2018 to 28 March 2018. Materials and methods: Patient outpatient cards were analyzed in two general practitioners for the patients with hypersensitivity diagnoses who use at least three medications at the same time. From the aggregated data, drug combinations were analyzed and directly relevant interactions were taken into account through drug interactions calculators in databases (UpToDate, drugs.com). Statistical methods used Microsoft Office Excel 2016 and Rstudio, using Spyman's arm correlations to evaluate whether the number of interactions increases with the increase in the number of drugs. Correlation was considered statistically significant if p value <0.05. Results: Of a total of 59 patients in the UpToDate database, the relevant D levels were found in 14 patients and 22 drug interactions. Significant levels of drugs.com were observed 11 times in 10 patients. On average, 5.6 drugs were prescribed, the most commonly used active substance is bisoprolol. Conclusions: Significant interactions are associated with an increase in the risk of hyperkalaemia and bleeding, the risk of allergic reactions and infections, as well as the increase or decrease of the activity of particular drugs in the body. As a result of the study, it was established that there are differences between the two databases of drug-drug interactions, the significance of which varies to different levels, and therefore the analysis of drug-drug interactions should take into account both the various sources of literature (databases) and the relevance of these differences.
Evaluation of polypharmacy for patients with hypertension in two family doctors practices
Keywords: Farmācija; polifarmācija; hipertensija; gados vecāki pacienti; zāļu mijiedarbības