Laimas Muktupāvelas prozas poētikas savdabība - Karaļūnaite, Agne (Latvijas Universitāte, 2008)
Mana darba tēma ir „Laimas Muktupāvelas prozas poētikas savdabība”. Izpētes nolūkos izvēlēti pieci autores darbi – „Šampinjonu Derība”, „Ducis”, „Totēmi”, „Cilpa” un „Mīla. Benjamiņa”. Darbi skatīti neomītiskā, biogrāfiskā un vēstījuma veidošanas aspektā. Ir pētīta tēlu sistēma, darbības laiks un telpa, biogrāfiskās pazīmes, kā arī autores valoda un darbu struktūra. Darbā izmantotas ne tikai teorētiskās literatūras grāmatas, bet arī žurnāli un laikraksti, kas sniedz padziļinātu ieskatu populārās rakstnieces domu pasaulē. Tieši dažādās intervijās viņa ļauj iepazīt sevi, atklātāk pauž savus uzskatus, līdz ar to kļūst saprotamāki un vieglāk pētāmi autores darbi. L. Muktupāvelas devums mūsdienu literatūrā ir īpašs, jo viņa neļauj atstāt aizmirstībā mītiskus tēlus; rakstniece ciena un savos darbos ievij latviešu tautas paražas un ticējumiem, lūkojoties uz tiem caur mūsdienu prizmu, padara tos lasītājam saistošus un aktuālus. Atslēgvārdi: Mīti, vēstījums, tēli.

The theme of my work is “Originality of Laima Muktupavela’s Prose”. For the research I chose five authoress books – „Šampinjonu Derība”, „Ducis”, „Totēmi”, „Cilpa” and „Mīla. Benjamiņa”. I analyzed these books through neomythical, biographical aspect and aspect of message modeling. I analyzed the system of characters, the time and space of acting, biographical features, as well as authores’s lyrical language and the structure of her works. In this paper I used not only the theoretical literature, bet the newspapers and magazines as well. It is possible to get much deeper view in the opinions and inner life of the authoress up in there. Exactly in the interviews she is talking about her thoughts and “world”, so her works become easier to understand for me and I can analyze them better. The contribution of L. Muktupavela is very special, because she doesn’t let to forget all the mythical characters; the authoress respect the traditions and beliefs of Latvian culture, she looks on it through prism of nowadays, so make these traditions topical and exiting for the readers. Key words: Myths, notification, characters.
Originality of Laima Muktupavela’s Prose
Keywords: Filoloģija