Viedtālruņa lietošanas darba attālums aktīvu un pasīvu uzdevumu veikšanai - Jākobsone, Līva (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, uz 40 lapām. Tas satur 11 attēlus, 1 tabulu, 1 pielikumu un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt viedtālruņa lietošanas darba attālumu veicot aktīvu un pasīvu ar redzi saistītu uzdevumu. Dalībnieki: Eksperimentā piedalījās 60 pieaugušie (n = 30 miopijas grupā, n = 30 ne-miopijas grupā), vidējais vecums 30 ± 6 gadi. Metode: viedtālruņa lietošanas attālums tika novērtēts, lasot saņemto īsziņu un rakstot atbildes ziņu, novērtēja arī drukāta teksta lasīšanas attālumu. Rezultāti un secinājumi: Viedtālruņa lietošanas attālums ir tuvāks veicot aktīvu uzdevumu kā pasīvu uzdevumu. Refrakcija, heteroforija, AK/A lielums neietekmē viedtālruņa lietošanas attālumu.

Master thesis is written in Latvian on 40 pages. It contains 11 images, 1 table, 1 appendix and 39 references to literature sources. Aim: Evaluate the working distance of smartphone using during active and passive vision-related task. Participants: 60 young adults (n = 30 myopia group, n = 30 non-myopia group), mean age 30 ± 6 years. Method: The distance to use the smartphone was estimated by reading the received text message and writing the response message, printed text reading distance was measuredt too. Results and Conclusions: The distance to use a smartphone is closer to an active task compared of a passive task. The type of refraction and heterophoria, the size of the AK/A does not affect the distance of smartphone use.
Working distance for smartphone in active and passive tasks
Keywords: Fizika; viedtālruņa darba attālums; digitāls pasīvs uzdevums; digitāls aktīvs uzdevums; drukāts teksts; refrakcija