Komersanta firmas izvēles pamatprincipi un ierobežojumi - Rūtiņa, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2009)
Kaut arī praksē komersants ierakstot savu firmu gandrīz vienmēr rīkojas bez ļauna nolūka un ievēro Komerclikumā un citos normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus firmas izveidei, tomēr brīdī, kad firma būtu jāreģistrē Komercreģistrā, tiek saņemts valsts notāra lēmums par atteikumu reģistrēt konkrēto firmu konkrētajam komersantam. Tādēļ darbā sīkāk apskatīti iespējamie firmas izvēles ierobežojumi, kā tie tiek vai arī var tikt interpretēti praksē gan no Uzņēmumu reģistra, gan komersantu skatpunkta. Pēc atsevišķu situāciju analīzes ir piedāvāti iespējamie rīcības modeļi, lai novērstu radušos prettiesisko firmu vai situāciju turpmāku rašanos. Īstenojot darba mērķi - analizēt firmas ierobežojumu un principu funkcionēšanu teorijā un praksē; aplūkot iespējamās ar firmas ierobežojumiem un principiem saistītās problēmas, kā arī piedāvāt esošo problēmu iespējamo risinājumu modeļus – tika apskatīts vārda „Latvija” lietojuma ierobežojums komersantu firmā un tas salīdzināts ar citiem ierobežotas pieļaujamības lietošanā esošiem vārdiem. Tāpat arī apskatīts jautājums, vai vārdi likuma „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 14. panta ceturtās daļas izpratnē: „...vienīgā atšķirība ir atstarpes un pieturzīmes starp firmā lietotajiem burtiem un cipariem vai lielo un mazo burtu lietošana...” atbilst vārdiem Komerclikuma 28.panta izpratnē: „...skaidri un noteikti jāatšķiras...” un kur ir robeža. Konstatēts, arī, ka komersanta firmas ieraksts Komercreģistrā neatceļ un neliģitimē šīs firmas trūkumus.

In practise if the merchant wants to register his firm, he almost constantly do this procedure without worth purpose and he notice commercial law and others standard acts which regulated firm choice restriction. But in moment when the firm must be registred in Commercial register the merchant gets a decision which refuses his firm registration. This is the main reason why author are looking over likely firm choise restrictions - how it can be interpreted in practise and theory by Commercial register and merchant. There are some situations which are analysed and consequently offered several settlements which eliminate drawbacks in the present and in the future. The main aim ir to analyse firm choise restrictions and principles in theory and practise, then to look over the problems of firm choise restrictions and principles and to offer a solution. There are analysed use of words in the frim like „Latvia”, „state” and others with restrict use. In the same way there are looked over Commercial register law corresponding clouse and Comercial law item to comprehend the meaning of words „clearly and definetly differ”.
Principles and Abridgement of Firm Preference
Keywords: Juridiskā zinātne