Bērnu namu audzēkņu gatavība patstāvīgai dzīvei. - Pavlovs, Māris (Latvijas Universitāte, 2007)
Bērnu nama audzēkņiem ir grūtības uzsākt patstāvīgu dzīvi. Bērnu namā viņi apgūst ikdienai nepieciešamās prasmes, tomēr neprot rīkoties patstāvīgi, viņiem ir zema pašcieņa, vāji attīstītas sociālās prasmes. Maģistra darba „Bērnu namu audzēkņu gatavība patstāvīgai dzīvei” ietvaros tika pētīta teorētiskā literatūra par jauniešu vecumposmu, par patstāvības veidošanos un par bērnu nama audzēkņu attīstības īpatnībām. Tika veikt pētījums divās daļās: 1) divu gadījumu analīze par audzēkņu sagatavošanu patstāvīgai dzīvei un 2) bērnu namu jauniešu no 15 gadiem un iestādes darbinieku anketēšana par audzēkņu patstāvību un gatavību dzīvot pašam.

Pupils of the orphanages present difficulties to begin self-dependent life. They acquire skills of daily needs at orphanages, however they do not act self-dependent, and they have low self-respect and underdeveloped social ability. Within the framework of graduation paper “Readiness for independent life of the living in the orphanages” were studied academic literature about age period of youth, formation of self-dependency and specific character of development of the orphans. The research of two parts was done: 1) analyze of two pupils who were prepared for self-dependent life and 2) mediatize of pupils of the orphanages age 15 up and institution employees about pupil’s self-dependency and ability to live without assistance. Keywords: Orphanage, youth, self-dependency, adult life, skills.
Readiness for independens life of children living in the orphanages.
Keywords: Pedagoģija; bērnu nams; jaunietis; patstāvība; pieaugušo dzīve; dzīves prasmes