Traucējošā prāvnieka institūts administratīvajā procesā tiesā - Kalnmale, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba „Traucējošā prāvnieka institūts administratīvajā procesā tiesā” mērķis ir traucējošā prāvnieka problēmas apzināšana un to risinājuma rašana. Tāpat arī būtiski noskaidrot, vai Latvijā pastāvošais regulējums ir pietiekams, lai ierobežotu traucējošo prāvnieku rīcību administratīvajā procesā tiesā. Šī tēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs. Darbā ir apskatīts traucējošā prāvnieka institūts, rasta arī traucējošā prāvnieka jēdziena izpratne un konkrēts jēdziena definējums, tāpat arī ir apskatītas traucējošo prāvnieku ierobežojošās barjeras, kuras lielākoties tiek piemērotas praksē – acīmredzami nepamatots pieteikums, valsts nodeva, drošības nauda, lai konstatētu, ka persona ir traucējošais prāvnieks. Tāpat darbā ir apskatīti citu valstu risinājumi traucējošo prāvnieku problemātikai un rasts risinājums, kā šo problēmu varētu mazināt Latvijā. Darba izstrādes gaitā tika meklētas problēmas un to cēloņi, kā arī sniegti autores priekšlikumi problēmjautājumu risināšanai. Par pamatu pētījumam, autore izmantoja tiesu praksi, kuru autore guva no Tiesu informācijas sistēmas, atsevišķu tiesu arhīviem un citiem informācijas avotiem. Darbā izmantoti spēkā esošie normatīvie akti, juristu un tiesību zinātnieku pētījumi Latvijā un tiesu prakses materiāli. Ņemot vērā apkopoto informāciju, tiek rasta traucējošā prāvnieka definīcija, piedāvāti iespējamie risinājumi traucējošā prāvnieka problemātikai, kā arī izteikti secinājumi un priekšlikumi.

Master’s Thesis “Institute of interfering litigant in administrative proceedings in court”. The purpose of this thesis is – interfering litigants problems identification and solution finding. It is also essential to clarify whether the Latvian existing legislation is sufficient to limit the interfering litigant in administrative proceeding in court. This topic is relevant not only in Latvia, but also in other countries around the world. Thesis is viewed interfering litigants institute, also found interference litigant understanding of the concept, as well as looks at interfering litigants restrictive barriers, which are mostly applied in practice – manifestly unfounded applications, the state fee, security deposit, in order to establish that the person is interfering litigant. Also at thesis are evaluated solutions of other countries about interfering litigant problem and found a solutions to this problem could be reduced in Latvia. There were found several problems of interfering litigant and searched for its causes, there are also given proposals of these problems by thesis author. To do the research the author of this thesis used Information system of the court, some court`s archives and other sources of information. In this thesis there were used actual laws, researches of lawyers and academics of the law and materials of court practice. By gathering and analyzing the information there were found the definition of interfering litigant, offered possible solutions to the problem of interfering litigant and there also were made conclusions and proposals.
Institute of interfering litigant in administrative proceedings in court
Keywords: Juridiskā zinātne