Darba vides riski aptiekās nodarbinātajiem un veselības veicinoši pasākumi - Bula, Milana (Latvijas Universitāte, 2023)
Farmaceitu darbs aptiekās ir viens no sarežģītākajiem un intensīvākajiem darba veidiem. Aptiekas darbinieku darba aktivitātes raugoties no fiziskā viedokļa nepārsniedz mērena smaguma robežas. Darbinieki savās darbavietās ir pakļauti dažādiem darba vides riska faktoriem: fizikālajiem, ķīmiskajiem, psihosociālajiem, biomehāniskajiem, bioloģiskajiem un ergonomiskiem. Tomēr lielu uzmanību šajā profesijā prasa redzes piepūle, psihoemocionālais stress, īpaši zāļu izgatavošanas procesā, kā arī atbildība par darba kvalitāti, saskarsme ar slimiem klientiem. Tas, vai nodarbināto veselību ietekmē šie faktori, ir atkarīgs no daudziem apstākļiem, piemēram, paša darbinieka psihoemocionālā stāvokļa, darba vietas atbilstības normatīvajām prasībām, ergonomikas, individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas un citiem. Maģistra darbā tika pētīti darba vides riski farmaceitiem un to ietekme uz darbaspējām, kā arī izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi. Šajā pētījumā tika veikta zinātniskās literatūras analīze, farmaceitu/farmaceitu asistentu aptauja, un darba vides risku analīzei tika pielietota Somijas 5 baļļu metode, noteiktas darbspējas. ATSLĒGVĀRDI: darbs, riski, darbspējas, farmaceiti, analīze.

The work of pharmacists in pharmacies is one of the most difficult and intensive types of work. The work activities of pharmacy employees from a physical point of view do not exceed the limits of moderate severity. Workers are exposed to various working environment risk factors in their workplaces: physical, chemical, psychosocial, biomechanical, biological and ergonomical. However, great attention in this profession is required by visual effort, psycho-emotional stress, especially in the process of making medicines, as well as responsibility for the quality of work, contact with sick clients. Whether the health of employees is affected by these factors depends on many circumstances, for example, the psycho-emotional state of the employee himself, the compliance of the workplace with regulatory requirements, ergonomics, the use of personal protective equipment and others. The master's thesis explored the working environment hazards for pharmacists and their impact on working capacity, as well as developed health promotion measures. In this study, an analysis of scientific literature, a survey of pharmacists/pharmacists' assistants was carried out, the Finnish 5-point method was used to analyze the risks of the working environment and determined work abilities index.
Occupational risks for pharmacist and health promotion measures
Keywords: Farmācija; darbs; riski; darbspējas; farmaceiti; ananlīze